supernova logo

Uz prelepe prizore koje nudi ostrvo Sveti Stefan letovanje u ovom kutku Crne Gore će sigurno biti nezaboravno. Sveti Stefan je poznat u celom svetu, budući da gotovo svaka razglednica, promotivni flajer ili reklama iz Crne Gore prikazuje ovo raskošno utvrđenje.

Bez obzira na reputaciju najluksuznijeg crnogorskog mesta, ono i dalje pleni izvornom lepotom svojih građevina i uličica, a letovanje na Svetom Stefanu izbor je sve većeg broja turista. Dobrodošli u mali uvid u ostrvo koje je National Geographic Traveler svrstao među 50 najlepših mesta na svetu.

 

Gde se nalazi letovalište Sveti Stefan?

Ostrvo Sveti Stefan u Crnoj Gori je locirano u blizini Budve, najurbanijeg letovališta crnogorskog primorja. Ostrvo je povezano sa kopnom uskim zemljouzom, pa je vrlo pristupačno za posete i izlete koje su najbrojniji tokom letnjih meseci.

Ovo znači da ćete ukoliko odsedate na ostrvu Sveti Stefan letovanje provesti nadomak najboljih crnogorskih klubova. Preko dana možete uživati u miru i lepoti ovog Jadranskog mesta, a veče rezervisati za dobar restoran ili žurku.

 

Letovanje Sveti Stefan - odmor na mestu bogate istorije

Zidine najlepšeg crnogorskog primorja danas okružuju luksuzne sadržaje na ostrvu, a neretko čine i najlepšu pozadinu turističkih fotografija sa letovanja u Crnoj Gori. Nekada su ipak imale potpuno drugu svrhu. Tvrđava je na ostrvu sagrađena 1442. godine kada je i naseljena prvim stanovnicima.

Zidine su štitile stanovništvo od gusara i Turaka, a legenda kaže da je do izgradnje došlo upravo zbog turske opsade grada Kotora, nakon čega su Paštrovići i Kotorani zajednički branili grad, izvojevajući na kraju pobedu. Od stečenog plena su podigli tvrđavu koja je dugo bila središte paštrovskog suda, pa se ovo mesto naziva još i mestom od pravde.

Ovaj sud je bio veliki ponos Paštrovića, a vodio je poreklo još iz 1266. godine kada ga je odobrio kralj Stefan Prvovenčani. Najstariji pisani izvor u kome se pominje paštrovski sud je 1431. godine, kada su Paštrovići dobrovoljno ušli u sastav Mletačke republike zbog opasnosti od Turaka.

Sveti Stefan je posedovao i veliki strateški i trgovinski značaj u vreme Mletačke republike i trgovine s Venecijom. Međutim, u 19. veku mahom ribarsko stanovništvo počinje da se iseljava. Ostrvo je polovinom 20. veka pretvoreno u “grad-hotel”.

Fasade kuća, uličice i zidine su zadržale originalni oblik, ali su unutrašnjosti kuća dobili najsavremeniji izgled prilagođen potrebama turista. Danas je ostrvo Sveti Stefan najluksuznije letovalište u Crnoj Gori, a ujedno i njen najlepši “kutak” koji ne bi trebalo da propustite kada se nađete na ovom delu jadranskog primorja.

 

Kako je ostrvo Sveti Stefan dobilo ime?

Ostrvo Sveti Stefan je nazvano prema istoimenoj crkvi posvećenoj arhiđakonu Stefanu Prvomučeniku. Crkva je bila sagrađena još u vreme Nemanjića na najuzvišenijem delu ostrva. Osim crkve Sveti Stefan, na ostrvu se nalaze i crkva Aleksandra Nevskog i crkva na samom ulazu u gradić, posvećena Preobraženju. Letovanje na Svetom Stefanu bi trebalo iskoristiti i za obilazak ovih znamenitosti.

 

Sveti Stefan cene

Kada je u pitanju Sveti Stefan letovanje je najbolji način da upoznate ovo ostrvo. Njegov šarm će vas osvojiti već na prvi pogled, a sama pomisao da ćete u malom raju nadomak Budve provesti 10 ili 15 dana, sigurno se čini vrlo privlačnom.

Međutim, duži boravak na ovom ostrvu podrazumeva i jako visoke cene letovanja u odnosu na druga crnogorska letovališta, pa se usluge hotela, restorana i sličnih objekata naplaćuju gotovo duplo u odnosu na drugu ponudu primorja.

Međutim, nije tajna da se za ovaj novac dobija maksimalno uživanje u jednom od najluksuznijih jadranskih letovališta. To podrazumeva i raskošan pogled na more, uživanje u autenitičnim kamenim ulicama i originalnim ostrvskim građevinama koje postoje vekovima.

Ostrvo Sveti Stefan je idealna destinacija za medeni mesec, obeležavanje godišnjice ili čak venčanje, a ugodan boravak sa savršenom uslugom će dobiti apsolutno svako ko poželi kvalitetan odmor na ovom posebnom mestu. U blizini ostrva su locirana takođe vrlo luksuzna letovališta Pržno i Miloče.

 

Sveti Stefan apartmani, ili hoteli na Svetom Stefanu?

Ukoliko su vam interesantni luksuzni hoteli Sveti Stefan će vam pružiti veličanstven doček u nekom od svojih vrlo autentičnih smeštajnih objekata. Hoteli na Svetom Stefanu su spolja uređeni u duhu originalne ostrvske arhitekture, dok je unutrašnjost svakog od njih opremljena prema najvišim kriterijumima luksuznog, modernog i udobnog.

Kada je u pitanju ostrvo Sveti Stefan apartmani nude ništa manje luksuzan ugođaj, pa ukoliko je vaš povod za odlazak na Sveti Stefan letnji odmor, pred sobom imate širok izbor najlepših hotela i apartmana na Jadranu.

Ukoliko vam je potreban smeštaj na Svetom Stefanu, turistička agencija Supernova Travel je tu za vas! Pripremili smo ponudu koja će odgovarati kriterijumima svih turista - smeštaj uz koji ćete uživati u svom boravku na ovom ostrvu. Pogledajte koji smeštaj na Svetom Stefanu se nalazi u našoj ponudi, i rezervišite željeni aranžman!