supernova logo

11
10
x
1499
REZERVIŠI
Maroko

CARSKI GRADOVI, PEŠČANE DINE I TALASI ATLANTIKA
PAKET ARANŽMAN
Polazak 13.05. - 24.05.2024. / 11 dana

 

PROGRAM PUTOVANJA - 11 dana (10 noćenja)

 

1. dan 13.05.2024. BEOGRAD - BEČ - MARAKEŠ - KAZABLANKA
Od Marakeša do Kazablanke 244 km, oko 3 sata vožnje
Sastanak putnika na internacionalnom aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, dva i po sata pre predviđenog poletanja aviona u
04:30h. Predviđen let za Beč OS740 u 07:00h, sa predviđenim sletanjem u Beč 08:10h. Nastavak putovanja letom iz Beča do Marakeša OS 899 predviđenim u 10:15h, sa predviđenim sletanjem u Marakeš u 13:20h. Po dolasku, goste dočekuje predstavnik ino partnera i predstavnik Organizatora putovanja. Nastavak putovanja autobusom turističke klase, kojom započinjuemo našu prelepu turu. Dolazimo u Kazablanku najveći grad u Maroku na obali Atlantskog okeana, takođe najveći grad u regionu Magreba, osmi po veličini u arapskom svetu, glavnu luku. Nakon smeštaja u hotel, u večernjim satima šetnja gradom u pratnji našeg vodiča. Preporučujemo odlazak u neki od kafića Rijks ili u kafić hotela Hyatt Regency, sa autentičnom atmosferom iz filma “Kazablanka”. Večera. Noćenje u hotelu 4* u Kazablanki.
2. dan 14.05.2024. KAZABLANKA - RABAT - MEKNES
Od Kazablanke do Rabata 100 km, oko 1.5 sata vožnje / Rabat do Meknesa 154 km, oko 2 sata vožnje
Doručak. Odlazak iz hotela. Polazak na panoramsko razgledanje grada Kazablanke autobusom, najveća džamija u Magrebu džamija Hassan II, Trg Ujedinjenih nacija, Trg Muhameda V, “La Corniche”- šetalište pored okeana, kvart Ain Diab, Crkva sv.
Virgin. Kazablanka je najveći grad i glavna luka Maroka, a takođe je i najveća luka u Magrebu.
Kazablanka se smatra ekonomskim i poslovnim centrom Maroka, istorijski nekadašnja žitnica Maroka i ako je nacionalna politička prestonica Rabat. Kazablanka je takođe domaćin primarne pomorske baze Kraljevske marokanske mornarice.
Kazablanka je najnapredniji i najsevremeniji grad Maroka, koji potiče iz 10 veka pre nove ere, osnovanog od Berbera, a obilato su ostavili svoje tragove Feničani, Rimljani i marokanska dinastija Merinida, koji su grad koristili kao stratešku luka pod nazivom Anfa, pre 15. veka. Kazablanka je poznata pod nazivom “Bela kuća”, koji je dobio u 18 veku. Mnogi slavni ljudi su potekli iz ovog grada, kao što je pobednica Eurosonga Frida Boccara, francuski i holivudski glumac Žan Reno i mnogi drugi.
Nastavak puta za prestonicu Kraljevine Maroko, grad Rabat, koja je proglašena prestonicom tek u 1912 . godini od strane Francuza, čija su kolinija bili, a taj svoj status je zadržao i nakon što je Kraljevina Maroko proglasila nezavisnost 1956. godine. Metropolitanski Rabat, leži na ušću reke Bouregreg u Atlanski okean i sastoji se od tri praktično spojena grada, Temare, Rabata i Saléa i podeljen je na Stari grad i Ville Nouvelle tj. “Novi grad”. Stari grad Rabat, opasan zidinama, leži uz morsku obalu, unutar njegovih zidina, nalazi se Medina, a na severu, na litici iznad reke Bouregreg, stoji utvrđenje Kazba Udaja iz 17. Veka. U našem obilasku videćete gradska vrata Bab al-Rouah (kapija vetrova), Kraljevsku palatu izgrađenu 1950. godine, Toranj Hassan sa temeljima nikad dovršene džamije, diplomatsku četvrt, mauzolej Muhameda V, džamija Udaja, Andaluzijski vrt s impresivnim almohadskim vratima iz 12. veka, koje su ulaz u andaluzijski vrt i susednu medresu u kojoj je danas Muzej umetnosti Maroka. Napuštamo Rabat sa njegovom medinom i posebnom atmosfereom i krećemo ka Meknesu. Dolazak u Meknes. Smeštaj. Večera. Noćenje u hotelu 4* u Meknesu.
3. dan 15.05.2024. MEKNES - ZEHROUN - VOLUBILIS - MEKNES - FES
Od Meknesa do Zehrouna 31 km, oko 45 minuta vožnje / Od Zehrouna do Volubilisa 4.5 km, oko 15 minuta vožnje / Volibilis do Fesa 83 km, oko 1.5 sat vožnje
Doručak. Nakon doručka obilazak Meknesa. Meknes je grad u severnom Maroku, oko 130 km istočno od prestonice Rabata, glavni grad istoimene pokrajine Meknes-Tafilalet, a za vrijeme Mulaja Ismaila (1672.-1727.), rodonačelnika dinastije Alavita koja i danas vlada Marokom, bio je prestolnica Maroka. Uz Fes, Marakeš i Rabat, jedan je od četiri „carska grada“ Maroka.
Meknes je nazvan po berberskom plemenu Miknasa koji su dominirali ovim područjem u srednjem veku, u špansko-mavarskom stilu i opasan visokim zidinama dugim oko 40 km, u okviru kojih je devet monumentalnih gradskih kapija, sa dvadeset pet džamija, deset hamama, palata, magacina, karavan-saraja i privatnih kuća, koji stoje kao svedoci prošlosti marokanskih dinastija Almoravida, Merinida i Alavita. Stari grad Medina je na listi svetske baštine UNESCO-a od 1996. godine. Obilazak starog grada autobusom i pešice sa gradskim zidinama, velikim rezervoarom, glavnim trgom El Hedim, džamijom Mulaja Ismaila u kojoj je sahranjen, Bab al Mansur, najveća i najuređenija kapija.
Moulay Idriss, Moulay Driss Zerhoun ili jednostavno Zerhoun je grad u regionu Fes-Meknes u severnom Maroku, koji se prostire na dva brda u podnožju planine Zerhoun. Poznat je po tome što je mesto grobnice Idrisa I, prvog velikog islamskog vladara Maroka, po kome je grad i dobio ime. Nalazi se u blizini Meknesa i gleda na ruševine Volubilisa udaljene nekoliko kilometara. Na putu do Fesa dolazimo do najznačajnijeg antičkog rimskog arheološkog nalazišta u Maroku, lokaliteta Volubilis, čije se ruševine smatraju najbolje očuvanim u ovom delu afričkog kontinenta, zbog čega su 1982. godine upisane na listu UNESCOv svetske baštine u Africi. Na ovom lokalitetu pronađeni su tragovi ljudskog prisustva još iz neolitika, a pronađene vaze podsećaju na one iskopane u Anaiz-Villeni (Španija). Rimljani su 40. godine podigli svoj grad na ostacima feničanskog naselja koje je ovde postojalo najkasnije u 3. veku pre nove ere i postao važan grad na najzapadnijoj granici Rimskog Carstva i središte proizvodnje maslinovog ulja i uzgoja pšenice, što je dovelo do bogaćenja grada koji je postao središte rimske provincije Mauretania Tingitana. Godine 1915. Francuzi su započeli arheološka iskapanja koja su potrajala sve do 1920.-tih godina, a i danas traju. Većina nalaza s lokaliteta je izloženo u Arheološkom muzeju u Rabatu. Granice arheološkog lokaliteta od 48 hektara čine rimske niske zidine koje su imale oko 40 tornjeva i osam gradskih portala. Južni i zapadni delovi su izgrađeni na blagoj padini brda, na nekoliko terasa, a severoistočni deo na ravnom polju je monumentalno područje sa slavolukom od kojeg se pruža mreža pravilnih ulica. U središtu, forumu, nalazio se kapitol, terme i bazilika.
Nakon obilaska i kraćeg odmora, polazak autobusom za Fes. Smeštaj. Slobodno vreme. Večera. Noćenje u hotelu 4* u Fesu.
4. dan 16.05.2024. FES
Doručak. Fes je grad u severnom Maroku, po veličini treći grad zemlje, glavni grad regiona Fes-Bulmane, duhovna i kulturna prestonica Maroka. Ime grada potiče od arapske reči za pijuk, koji se po legendi vezuje za osnivanje grada 789. godine, a čiji je osnivač iz dinastije Idrisida, Idris I. Univerzitet u Fesu, Al Karauin, osnovan 859, je najstariji još uvek aktivni univerzitet na svetu, zbog čega Fes zovu i “Mekom Zapada” i “Atunom Afrike”. Fesom su u prošlosti vladale dinastije Idrisidi, Merinidi i Alavidi. Ovaj grad je jedan od četiri Carska grada Maroka. U nekoliko navrata Fes je bio prestonica Maroka, a poslednji put 1912. godine. Stari grad - Medina, neprekidno naseljena od 10. veka, glavno je obeležje grada, a od 1981. godine na UNESCO listi Svetske kulturne baštine. Zaštitni znak Fesa je intenzivno plava keramika koja se ovde proizvodi. Celodnevno razgledanje Starog utvrđenog grada - medine Fesa, pešice, obilazak Alavitskog trga, jevrejske i arapske četvrti iz vremena dinastije Merinida, medrese Bou Inania, fontane Nezarin, andaluzijske četvrti. Povratak u hotel. Smeštaj. Večera. Noćenje u hotelu 4* u Fesu.
5. dan 17.05.2024. FES - ERRACHIDIA - ERFOUD - MERZOUGA
Od Fesa do Erahidie 342 km, oko 5.15 sata vožnje / Od Erahidie do Erfuda 74 km, oko 1.15 sati vožnje / Erfud do Merzuge 54 km, oko 1 sat vožnje
Doručak. Odlazak iz hotela. Provešćemo dan putujući kroz centar ove zemlje u potpuno drugačijem prirodnom okruženju.
Putovanje preko planinskog lanca Srednjeg i Visokog Atlasa, do Erahidije, grada u Maroku, glavnog grada regiona Draa-Tafilalet. Stanovnici grada govore berberski i marokanski arapski. Ranije poznat kao "Ksar Es Souk", grad je oko 1975. godine, preimenovan u Errahidija u čast drugog sina Hasana II, Moulaia Rachida. Grad je bio deo rute relija Dakar 2006. i 2007. sa vrućom pustinjskom klimom. Kratak obilazak.
Nastavak puta kroz pustinju do prelepog grada oaze Erfuda, i dalje u regionu Draa-Tafilalet, blizu pustinjskom mestu Merzuga i dinama Erg Chebbi, prepoznatljivog kao scena poznatih filmskih produkcija kao što su Princ od Persije, Povratak mumije i nekoliko Bondovih scena.
Prelazak iz autobusa u džipove i nastavak vožnje prema alžirskoj granici, u „pustinjski tematski park“, do naše krajnje destinacije - Merzuge. Po dolasku, nastavljamo po prelepim peščanim dinama, u dvočasovnom jahanju kamila, uz očaravajući zalazak sunca. Ukoliko se proceni da će vreme dolaska grupe biti u kasnijim večernjim satima, jahanje kamila će se pomeriti za sledeće jutro sa izlaskom sunca.
Večera. Merzuga smeštaj u luksuznim pustinjskim šatorima.
6. dan 18.05.2024. MERZUGA - RISANI - ERFUD - TINEGHIR - URZAZAT
Od Merzuge do Risanija 42 km, oko 45 minuta vožnje / Risani do Erfuda 23 km, oko 30 minuta vožnje / Erfud do Tinerhira 142 km, oko 2.5 sata vožnje / Tinerhir do Uarzazata 173 km, oko 2.5 sata vožnje
Doručak. Napuštamo ovaj pustinjski, nestvarno idiličan predeo i smeštaj i vozimo se džipovima u Erfud preko gradića Risani, rodnog mesta dinastije Alauitat.
Prebacujemo se u autobuse i krećemo prema podnožju a severno od Malog Atlasa u centralnom Maroku, sve do grada - oaze Tineghira, glavnog grada istoimene provincije Tinghir, koja je kruna slavne Todra klisure. Ovaj grad se, kao i Midelt, oslanja na poljoprivredu, pa je zanimljivo napomenuti da oko 50 kilometara ovog područja pokrivaju bujne palme kao i zasadi šljive. Uživaćemo u nestvarnom pejzažu klisura Todra i vožnji do poznate doline ruža. Svake godine od aprila do maja ovde se proizvede oko 4.000 tona divljih ruža, koje su vrlo žilave i rastu na svakom mogućem mestu, iz zidova, kuća, kamena.
Sledaća stanica vodi nas na jugozapad prema mestu Urzazat, prema arapskom nazivu “Vratima Sahare”, polazna tačka izleta u Saharu. Područje Urzazata je poznata lokacija za snimanje filmova, sa najvećim studijima u Maroku koji pozivaju mnoge međunarodne kompanije da rade ovde u “Holivudu Afrike”. Ovde su svoje slikovite scene zauvek u filomovima ovekovečili filmovi kao što su Lorens od Arabije (1962), Čovek koji bi bio kralj (1975), Poslednje Hristovo iskušenje (1988), Mumija (1999), Gladijator (2000), Carstvo nebesko (2005), Kundun (1997), Legionar (1998), Brda imaju oči (2006), kao i deo TV serije Igra prestola. Ulazimo u studio. Nakon obilaska, vožnja do hotela. Ukoliko se dolazak grupe prolongira u kasnijim večernjim satima, ulazak u Atlas studio će se odigrati sutradan ujutru. Smeštaj. Večera. Noćenje u hotelu 4* u Urzazatu.
7. dan 19.05.2024. URZAZAT - TAROUDANT - AGADIR
Urzazat do Tarudanta 275 km, oko 4.1 sati vožnje / Taroudant do Agadira 83 km, oko 1.5 sati vožnje
Doručak. Nastavljamo prema Tarudantu, gradu u dolini Sous u jugozapadnom Maroku. Na putu obilazimo ksar Ait Ben Hadu, utvrđenje na UNESCO listi Svetske kulturne baštine. Nalazi se istočno od Agadira na putu za Urzazat i pustinju Saharu, a južno od Marakeša. Nastavak puta za Taroudant, grad poznat kao „Baka Marakeša“ jer izgleda kao manji Marakeš sa okolnim bedemima i skoro ceo grad Tarudan se nalazi unutar njegovih zidina, dugih skoro 6 km i oivičen je bastionima i isprekidanim sa devet kapija koje su još uvek u upotrebi. U 16. veku, dinastija Saadi je nakratko koristila Tarudan kao prestonicu pre nego što je svoje kraljevsko sedište preselila u Marakeš. Danas grad ima osećaj malog utvrđenog trgovišta na putu karavana. Tarudant je poznat po svojim lokalnim zanatima, uključujući nakit i tepihe, grad je značajan tržni grad i ima souk u blizini svakog od dva glavna trga, Assarag i Talmoklate. Izvan gradskih zidina, u blizini budućeg univerzitetskog okruga, nalazi se i nedeljni souk. Dolazak u Agadir, prelepi turistički grad. Smeštaj. Večera. Noćenje u hotelu 4* u Agadiru.
8. dan 20.05.2024. AGADIR
Doručak. Agadir je moderan i lučki grad na jugu Maroka, na Atlantskom okeanu, u podnožju planine Atlas, severno od ušća reke Sus u okean, glavni grad regiona Sus-Masa-Draa. Reč Agadir na berberskom jeziku znači „utvrđeno skladište života“, a osnovali su ga portugalski pomorci 1505. godine, dok su ga berberi zvali riznicom žita. Nakon velikog zemljotresa 1960. godine, gradić je u potpunosti obnovljen sa naglaskom na njegovu zlatnu obalu, dugu oko 6 km, koju svake godine poseti ogroman broj turista, uživajući u kupanju u Atlanskom okeanu tokom cele godine, odličnim hotelima, šetnjom kornišom uz široku plažu i okean, Kasbu na brdu iznad Agadira. Ovde ćemo uživati ceo dan uz okean, plažu, kupanje i sunčanje. Smeštaj. Večera. Noćenje u hotelu 4* u Agadiru.
9. dan 21.05.2024. AGADIR - ESAUIRA - MARAKEŠ
Od Agadira do Esauire 176 km, oko 3 sata vožnje / Esauira do Marakeša 177 km, oko 3 sata vožnje
Doručak. Nastavljamo do još jednog gradića na Atlantskom okeanu, gde nas čeka nesvakidašnji prizor, Mogador, grad izgrađen u 14. veku pod imenom Al Souira, a današnji grad Esauira, ili Nevesta atlantske obale, romantičan je grad, čiji su bedemi čuvali različite, današnje, urbane celine: Medinu, Melah i Kazbu. Osnivanje grada Esauire delo je marokanskog sultana Alavida
Mohameda bin Abdalaha. Pored istorije, kulture i posebnih običaja, grad neguje i brojne bašte neobične vegetacije, a stanovnici Esauire su ponosni na skulpture Porte de la Marine. Esauira je jedno od najposećenijih mesta za surfere sa ove strane okeana. Orson Vels je u periodu od 1949. do 1951. godine u Esauiri, u lavirintu ulica jedne od pomenutih skala i medine Mogadora, snimio svoju klasičnu verziju kultnog filma “Otelo”. Medinu u Esauiri UNESCO je proglasio svetskom baštinom 2001. godine.
Nastavak puta ka Marakešu. Dolazak u Crveni Carski grad - Marakeš. Slobodno vreme. Smeštaj u prelepom Marakešu. Večera. Noćenje u hotelu 4* u Marakešu.
10. dan 22.05.2024. MARAKEŠ
Doručak. Nakon doručka odlazimo u vrt Mažorel (Jardin Majorelle), koji je kreirao francuski orijentalistički umetnik Žak Mažorel tokom skoro četrdeset godina, a sadrži kubističku vilu koju je dizajnirao francuski arhitekta Pol Sinoar 1930-ih godina. Imanje je bilo rezidencija umetnika i njegove supruge, a osamdesetih godina prošlog veka, imanje su kupili modni dizajneri Iv Sen Loran i Pjer Berže koji su radili na obnovi. Danas je kompleks vrta i vila otvoren za javnost. U vili se nalazi Berberski muzej, a 2017. godine u blizini je otvoren Muzej Iv Sen Loran. Kada je Iv Sen Loran preminuo 2008. godine, kremiran je i njegov pepeo je razvejan u ovoj bašti. Ulazak u muzeje nije uključen u turu, već je prema individualnim ukusima fakultativan.
Marakeš je najstariji od četiri Carska grada Maroka, drugi po veličini, a prostire se u centru plodne, dobro navodnjavane ravnice Haouz, južno od reke Tensift. Istorijski centar grada - Medina, uvršten je 1985. godine na UNESCO-vu listu Svetske kulturne baštine. Marakeš je osnovao sredinom 11. veka Jusuf ibn Tašfin iz dinastije Almoravida. Marakeš zovu Crveni grad zbog njegove živopisne medine okružene velikim palminim gajevima, a to je zbog toga jer su njeni bedemi i zgrade podignuti za vladavine Almohada, izgrađeni od crvene gline. Marakeš je imao veliki uticaj u islamskom svetu a isti je dopirao i do Evrope, jer je predstavljao ekonomski, politički i kulturni centar, što i danas jeste na jugu Maroka. Obićićemo džamiju Kutubija iz 12. veka, sa minaretom visokim 77 metra, letnji paviljon Menara, palatu Bahija (palatu je prvi započeo Si Musa, a proširio njegov sin Si Ba Ahmed ibn Musa u 19 veku), srce Medine trg Džemaa el-Fna neobično živahni suk, koji je takođe uvršten na UNESCO-vu listu nematerijalne svetske baštine. Na Trgu ćemo zateći živospisnu zbrku, prodavaca raznovrsne robe, tu se nude i razne usluge, od zubarskih, tetoviranja do tradicionalne medicine, pozornica brojnih zabavljača od krotitelja opasnih kobri do muzičara, pevača i plesača tradicionalnih berberskih pesama i prošetati sukovima u pratnji vodiča. Slobodno vreme za individualno istraživanje i odmor. Možete, u sopstvenoj organizaciji, posetiti Le Fantasia - Chez Ali šou, kao dobar završetak naše Marokanske fantazije. Večera. Noćenje u hotelu 4* u Marakešu.
11. dan 23.05.2024. MARAKEŠ - FRANKFURT - BEOGRAD
Doručak. Slobodno vreme do transfera na aerodrom, a prema informaciji predstavnika Organizatora putovanja. Polazak iz hotela i transfer na aerodrom u Marakešu. Na aerodrom u Marakešu dolazak dvo i po sata pre predviđenog poletanja aviona. Predviđen let za Frankfurt LH4371 u 15:25h, sa predviđenim sletanjem u Frankfurt u 20:10h. Nastavak putovanja letom iz Frankfurta do Beograda LH1410 predviđenim u 22:00h, sa predviđenim sletanjem u Beograd u 23:55h. Kraj programa.

 

Cena paket aranžmana;

PRODUŽEN FIRST MINUTE POPUST DO 15.03.2024.

Dvokrevetna soba po osobi

1599 €  1499 €

Traća osoba na pomoćnom ležaju  

 1549 1449 €

Doplata za jednokrevetnu sobu

270 €

 

Vreme leta predviđeno programom putovanja je planirano vreme leta ugovoreno sa avio-prevoznikom. U slučaju pomeranja predviđenog vremena poletanja od strane avio-prevoznika, Organizator će o izmeni vremena poletanja blagovremeno obavestiti putnike SMS-om ili mejlom. U slučaju promene predviđenog vremena poletanja od strane avio-prevoznika, kao i u slučaju zakašnjenja aviona (na jednom ili više letova tokom putovanja), Organizator ne snosi odgovornost za eventualne posledice izazvane zakašnjenjem, već se primenjuju važeći propisi i uzanse iz oblasti aviosaobraćaja.

 

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO
Avio prevoz na relaciji Beograd - Beč - Marakeš - Frankfurt - Beograd, sa uključenim koferom od 23 kg i ručnim koferom od 7 kg (odlazni let Beograd - Beč - Marakeš, avio kompanija Austrian Airlines i povratni let Marakeš - Frankfurt - Beograd, avio kompanija Lufthansa;
9 noćenja na bazi polupansiona u hotelima 4*, prema programu putovanja ili sličnim hotelima 4*;
1 noćenje na bazi polupansiona u luksuznim šatorima;
Transferi aerodrom-hotel-aerodrom;
Autobuski prevoz, turističke klase, prema programu putovanja;
Ulaznice za lokalitete, prema programu putovanja Marakeš-ulaz u Jardin Majorelle / Marakeš- Palata Bahia / FesMedersa Bou Inania / Volubilis / Urzazat - Kasbah Taourirt / Urzazat - Atlas studio; Vožnja džipovima između Erfuda i Merzuge; Jahanje kamila u Merzugi oko 2 sata.
Usluge licenciranog vodiča Oragnizatora putovanja na srpskom jeziku;
Usluge licenciranog vodiča Ino partnera na engleskom jeziku;
Usluge lokalnih licenciranih vodiča u gradovima na turi;
Usluge predstavnika agencije i troškovi organizovanja putovanja; Troškove organizacije i vođenja aranžmana;

 

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO
Obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje. Cenovnik na linku
Ulaznice za lokalitete, koje nisu predviđene programom Kazablanka-Džamija Hasana II oko 15€ / Marakeš-Jardin Majorelle, ulaznice u 2 muzeja, za svaki oko 10€;
Napojnice / Bakšiš za lokalne vodiče i vozače;
YQ taksa (Visina YQ takse koja predstavlja nadoknadu za gorivo određena je prema ceni goriva u trenutku objavljivanja programa putovanja. Ukoliko do momenta polaska na put dođe do promene cene goriva shodno oscilacijama na tržištu naftne industrije, visina YQ takse biće naknadno obračunata prema ceni goriva važećoj u momentu polaska, a na osnovu zvaničnog obaveštenja avio prevoznika. Putnici će o promeni cene avio prevoza biti obavešteni pisanim putem i biće u obavezi da organizatoru putovanja uplate razliku, što je putnicima programom putovanja kao sastavnim delom ugovora o putovanju saopšteno i što su putnici svojim potpisom na ugovoru o putovanju prihvatili.)
Individualni troškovi putnika;
Marokanska viza 4950 dinara;
Usluge koje nisu naznačene u programu putovanja;

 

Turistička viza za Maroko za državljane Republike Srbije:
Vizu možete izvaditi u Ambasadi Kraljevine Maroko u Beogradu. Ukoliko putujete sa diplomatskim ili službenim pasošem, viza vam neće biti potrebna za boravak do 90 dana. U slučaju da putujete sa običnim pasošem ili drugim dokumentima, viza je obavezna. Za nosioce putnog lista u tranzitu viza nije obavezna, ali putnik ne sme napuštati međunarodni prostor aerodroma. Za prelazak granice Maroka državljanima Srbije je potrebna viza (čije pribavljanje na graničnim prelazima nije moguće).

 

Potrebna dokumenta za vizu, koja se dostavljaju najkasnije 1 mesec pre datuma putovanja:
- Važeći biometrijski pasoš (ukoliko je putniku pasoš neophodan za putovanje u periodu 1 meseca pred put, kada se dokumentacija dostavlja ambasadi Maroka, moguće je uz kopiju prve strane pasoša, dokumentaciju dostaviti ambasadi Maroko, ali neophodno je da se pasoš dostavi ambasadi Maroka najkasnije 7 dana pred put), važeći najmanje 6 meseci od datuma povratka sa putovanja.
- Fotokopija prve strane pasoša
- Fotografija 4 x 3 cm ne starija od 6 meseci
- Popunjen formular aplikacije za vizu ambasade Maroko, od strane putnika, koji odgovara za podatke unete u aplikaciju i svojeručan poptis formulara.
- Rezervacija povratne avio karte, koju za grupu obezbeđuje agencija Organizator putovanja
- Rezervacija hotela, prema programu putovanja, koju za grupu obezbeđuje agencija Organizator putovanja
- Očitana lična karta i kopija obe strane lične karte - Kopija izvoda iz matične knjige rođenih
- Potvrda o uplaćenom zdravstvenom osiguranju / polisa osiguranja, koje pokriva period trajanja putovanja (kopija)
- Potvrda iz banke o sredstvima na računu (minimum 50€ po danu boravka u Kraljevini Maroko)
- Za zaposlene: potvrda o radnom odnosu
- Za nezaposlene: izvod iz banke ili izjava o izdržavanju i ostala dokumenta, ukolko ih ambasada Maroka zahteva - Za privatnike: kopija rešenja iz APR-a
- Za studente: potvrda sa fakulteta i potvrda o izdržavanju overena kod notara
- Za penzionere: poslednji penzioni ček
- Taksa za vizu, koja se plaća u dinarima i u trenutku obkavljivanja cenovnika iznosi 4950 dinara. Ukoliko ambasada Maroka poveća iznos takse za vizu putnici će o istom biti obevešteni i u obavezi su da za isto izvrše doplatu.
Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Troškovi propuštenih letova, usluge u hotelu i svih drugih ugovorenih, uplaćenih a neiskorićenih usluga nastalih usled nemanja vize smatraće odustankom na dan putovanja.
Organizator putovanja ne snosi bilo kakvu odgovornost zbog neispravnog pasoša ili vize, niti je odgovoran ako pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika. Sve posledice gubitka ili krađe pasoša tokom putovanja, kao i troškove izdavanja nove putne isprave, snosi putnik. Refundiranje uplaćenog iznosa za putovanje koje nije realizovano zbog neispravne putne isprave nije moguće.
Svi putnici dužni su da se sami upoznaju sa propisanim pravilima ponašanja zemalja u koje putuju. Molimo vas da se u slučaju bilo kakve incidentne situacije (krađa, nasilje, saobraćajna nezgoda i sl.) obratite nadležnim organima zemlje u kojoj boravite (predstavnik agencije je ovlašćen da pomogne u posredovanju između putnika i nadležnih organa).
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti spreče izlazak putnika iz zemlje ili im onemoguće ulazak na teritoriju zemalja Evropske unije, zemalja u tranzitu ili u zemalje van EU, zbog neispravnih dokumenata, učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih ili carinskih propisa.
- Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima i prtljagu.

 

VAŽNE NAPOMENE
- Rok za prijavljivanje za putovanje je 30 dana pre polaska na put ili do popune mesta.
- Minimalni broj putnika za realizaciju programa je 20 putnika.
- Svi važeći popusti su već uključeni u cenovnik. Za ostvarivanje važećih popusta iz cenovnika dovoljna je uplata akontacije u iznosu od 40% ukupne cene aranžmana.
- Smeštaj u jednokrevetnim sobama ili treće osobe na pomoćnom ležaju u dvokrevetnoj sobi sa pomoćnim ležajem, samo uz blagovremeni upit i potvrdu.
- Hotelska kategorizacija smeštaja odgovara službenoj lokalnoj kategorizaciji.
- Organizator putovanja zadržava pravo da promeni hotel za drugi, iste ili više kategorije na sličnoj lokaciji
- Bežični internet (Wi-Fi internet) je dostupan u većini hotela, ali sa slabijim i ograničenim protokom. Za bržu Wi-Fi internet konekciju, hoteli određuju iznos doplate na licu mesta.
- Trudnice - na aerodrom poneti izveštaj lekara ne stariji od 6 dana u odnosu na datum putovanja.
- Molbe i napomene u rezervaciji nisu sastavni deo ugovora, tj. nisu ugovorena obaveza, te samim tim nisu obavezujuće.

 

OPŠTE NAPOMENE
- Organizator putovanja zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika, prebukiranosti hotela i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajuci iznos, ponudi alternativni smeštaj u drugom objektu iste kategorije ili otkaže putovanje najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje.
- Organizator putovanja zadržava pravo izmena u redosledu i vremenu realizacije turistickog programa tokom putovanja zbog vanrednih okolnosti na licu mesta (zakašnjenje ili kvar prevoznog sredstva, radovi na putu, gužve u saobracaju, štrajkovi i slicno).
- U okviru razgledanja gradova prema programu putovanja, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to navedeno u programu putovanja.
- Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od vanrednih i objektivnih okolnosti (poremećaja u avio saobraćaju, vremenskih prilika, ograničenja vezana za otvaranje i zatvaranje određenih objekata i iz razloga tehničke prirode).
- Popusti za decu i treću odraslu osobu važe samo u pratnji dve punoplatežne osobe, s tim da lica kojima je odobren popust spavaju na pomoćnim ležajevima (fotelja, sofa na razvlačenje, metalni ili drveni ležaj na rasklapanje sa tanjim dušekom), u tipovima soba koje dozvoljavaju smeštaj za više od dve osobe, osim ukoliko nije drugačije navedeno u cenovniku.

 

Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije kao i opštim uslovima putovanja i standardima Udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA); mole se svi putnici da ih pažljivo pročitaju pre polaska na putovanje.
Organizator putovanja smatra da se putnik u celosti upoznao sa Opštim uslovima putovanja i programom putovanja potpisivanjem prijave (ugovora) za putovanje i uplatom akontacije.

 

USLOVI PLAĆANJA ZA REZERVACIJE DIREKTNIH KLIJENATA
Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu 40% od ukupne cene putovanja, a preostalih 60% plaća se najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje (osim ukoliko je plaćanje određenih usluga, na primer avio karte, neophodno izvršiti odmah, u celosti). Plaćanje može biti:
1) Avansno: a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina).
2) Uplatom na rate bez kamate - akontacija 40%, a ostatak:
a) Preostali iznos moguće je platiti čekovima građana na pet jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. i 20. u mesecu;
b) platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata;
c) putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Supernova travel ima potpisan ugovor.
3) Uplatom celokupnog iznosa platnim karticama (Visa, Master, American Express Banca Intesa-e i Komercijalne banke) na maksimalno šest mesečnih rata.

 

USLOVI PLAĆANJA ZA REZERVACIJE POSREDSTVOM TURISTIČKIH AGENCIJA I POSREDNIKA:
Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu 40% od ukupne cene putovanja, a preostalih 60% plaća se najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje (osim ukoliko je plaćanje određenih usluga, na primer avio karte, neophodno izvršiti odmah, u celosti).

 

Plaćanje može biti:
1) Avansno: b) čekovima, c) uplatom na račun ili d) platnim karticama (Visa, Master, American Express, Maestro i Dina).
2) Uplatom na rate bez kamate - akontacija 40%, a ostatak:
a) Preostali iznos moguće je platiti čekovima građana na pet jednakih mesečnih rata (sa datumima 10. i 20. u mesecu; 3) Uplatom celokupnog iznosa a) uplatom na račun ili b) platnim karticama (Visa, Master, American Express)
*ukoliko nije drugačije dogovoreno Ugovorom o poslovnoj saradnji - subagenturi

 

Organizator putovanja poseduje licencu OTP 113/2021, kategorija licence A, izdata 12.10.2021. godine od strane Registra turizma koji vodi Agencija za privredne registre R Srbije. Organizator putovanja ima depozit u visini 2.000,00 EUR i garanciju putovanja za kategoriju licence A u visini 250.000,00 EUR za slučaj insolventnosti i radi naknade štete po polisi osiguranja broj 470000057657koja važi od 01.10.2023. do 01.10.2024. godine. Garancija putovanja se aktivira bez odlaganja, odnosno u roku od 14 dana od dana nastanka osiguranog slučaja kod društva za osiguranje TRIGLAV OSIGURANJE a.d.o. Beograd, broj telefona: +381 11 3305100, broj telefaksa: +381 11 3122420, e-mail adresa:
Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli., pisanim putem ili telegramom na adresu TRIGLAV OSIGURANJE a.d.o. Beograd, Milutina Milankovića 7a ili na e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. .


29.02.2024

OPISI HOTELA:

Oum Palace Hotel & Spa 4* - Casablanka Lokacija: Hotel se nalazi u poslovnoj četvrti Kazablanke, na oko 200 metara šetnje do stare Medine, oko 2 km od džamije Hasan II i obale Atlanskog okeana, na kome se ona nalazi. Hotel je na svega oko 450 metara od kafića hotela Hyatt Regency, sa autentičnom atmosferom iz filma “Kazablanka”. Hotelska ponuda: Recepcija, 2 restorana (restoran Montreux hotela Oum Palace Hotel & Spa 4* služi tradicionalnu marokansku i internacionalnu kuhinju, a restoran Le Rif služi internacionalna i mediteranska jela), Lobby kafeterija (grickalice, peciva, pića), bar, Wi-Fi internet u zajedničkim prostorijama, Spa centar (masaža, hamam, sauna, razni tretmani), sala za sastanke, prodavnica suvenira. Sobe: Sobe su dvokrevetne (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj) ili dvokrevetne sa pomoćnim ležajem (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj i pomoćni ležaj ili sofa). Sobe su veličine oko 15m2 i imaju: klima uređaj, SAT TV, telefon, sef (uz doplatu), mini frižider, aparat za kafu / čaj, kupatilo, fen. Ishrana: Polupansion Doručak, kontinentalni ili samoposluživanje, izbor više jela i večera samoposluživanje, izbor više jela. https://www.oumpalace.com/

Z hotel 4* - Meknes Lokacija: Smešten u Meknesu, na obodima grada, na oko 10 km od stare medine, na oko 34 km od Volubilisa. Hotelska ponuda: Recepcija, restoran, otvoreni bazen sa terasom sa ležaljkama i suncobranima, Wi-Fi internet u zajedničkim prostorijama, sala za sastanke. Sobe: Sobe su dvokrevetne (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj) ili dvokrevetne sa pomoćnim ležajem (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj i pomoćni ležaj ili sofa). Sobe su veličine oko 30m2 i imaju: klima uređaj, SAT TV, telefon, sef (uz doplatu), mini frižider, kupatilo, fen, balkon ili terasa. Ishrana: Polupansion Doručak, kontinentalni i večera samoposluživanje, izbor više jela. https://www.zhotel-meknes.com/en/
Menzeh Zalagh 4* - Fes Lokacija: Hotel se nalazi u novom delu “duhovne prestonice” Maroka, oko 2 km od Kraljevske palate i oko 3.5 km od Medine Fesa. Hotel ima dugogodišnju tradiciju od 1940-tih godina, nakon čega se pojavljivao u međunarodnim časopisima o arhitekturi. Hotelska ponuda: Recepcija, restoran (služi tradicionalnu marokansku i internacionalnu kuhinju), Snack bar, noćni klub, otvoreni bazen sa terasom sa ležaljkama i suncobranima, Wi-Fi internet u zajedničkim prostorijama, Spa centar (hamam, sauna, fitnes, razni tretmani), sala za sastanke. Sobe: Sobe su dvokrevetne (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj) ili dvokrevetne sa pomoćnim ležajem (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj i pomoćni ležaj ili sofa). Sobe su veličine oko 25m2 i imaju:
klima uređaj, SAT TV, telefon, mini frižider, kupatilo, fen, balkon ili terasa. Ishrana: Polupansion Doručak, kontinentalni ili samoposluživanje, izbor više jela i večera samoposluživanje, izbor više jela. https://zalagh-fes.ma/en/

Merzouga Luksuzni pustinjski šatori - Merzouga Lokacija: Smešten u tihim i idiličnim peščanim dinama Erg Chebbi, ovaj pustinjski kamp pruža usluge vašem nezaboravnom odmoru. To je savršen odmor za mladence, pojedince i male grupe koje traže beskompromisnu privatnost. Merzuga luksuzni pustinjski šatori se nalaze sat i po vožnje od Erfuda, oko 65 km. Uživajte u svojoj posebnoj noći pod zvezdama u ovoj prelepoj Oazi u vrhunskom kampu sa šatorima. Posluženje obroka se vrši unutra ili napolju uz romantičnu atmosferu pustinjskih dina. Sobe / šatori: Sobe su dvokrevetne (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj) ili dvokrevetne sa pomoćnim ležajem (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj i pomoćni ležaj ili sofa). Sobe / šatori imaju: potpuno opremljeno kupatilo sa papučama. Ishrana: Polupansion Doručak, kontinentalni i večera meni ili samoposluživanje, izbor više jela. https://www.merzougaluxurydesertcamps.com/
Kenzi Aghor 4* - Ouarzazate Lokacija: Smešten u srcu Urzazata, ovaj hotel nudi jedinstven pogled sa panoramske terase, na dolinu ruža Urzazata unutar pustinje i okolnih planinskih vrhova, stvarajući nezaboravan kontrast. Inspirisana dizajnom tradicionalnih Kasbi, arhitektura hotela nosi temu bezvremenskog spokoja berberskih plemena i njihove kulture karakterističnih tkanja, tetovaža, krupnog nakita i plemenske muzike. Hotelska ponuda: Recepcija, restoran (služi tradicionalnu marokansku i internacionalnu kuhinju), bar, otvoreni bazen sa terasom sa ležaljkama i suncobranima, Wi-Fi internet u zajedničkim prostorijama, Spa centar (masaža, hamam, hidromasažna kada, razni tretmani), prodavnica suvenira. Sobe: Sobe su dvokrevetne (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj) ili dvokrevetne sa pomoćnim ležajem (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj i pomoćni ležaj ili sofa). Sobe su veličine oko 15m2 i imaju: klima uređaj, SAT TV, telefon, kupatilo. Ishrana: Polupansion Doručak, kontinentalni ili samoposluživanje, izbor više jela i večera samoposluživanje, izbor više jela. https://www.kenzi-hotels.com/en/kenzi-azghor
Anezi Tower 4* - Agadir Lokacija: Sa terase hotela Anezi Tover pruža se pogled na Agadir i njegove plaže, udaljene samo oko 300 metara. Hotelska ponuda: Recepcija, 2 restorana (služe tradicionalnu marokansku i internacionalnu kuhinju), bar, tri otvorena bazena sa terasom sa ležaljkama i suncobranima, Wi-Fi internet u zajedničkim prostorijama, Spa centar (masaža, hamam, sauna, razni tretmani). Sobe: Sobe su dvokrevetne (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj) ili dvokrevetne sa pomoćnim ležajem (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj i pomoćni ležaj ili sofa). Sobe su veličine oko 30m2 i imaju: klima uređaj, SAT TV, telefon, sef (uz doplatu), mini frižider, aparat za kafu / čaj, kupatilo, fen, balkon ili terasu. Ishrana: Polupansion Doručak, kontinentalni ili samoposluživanje, izbor više jela i večera samoposluživanje, izbor više jela. https://anezi-tower-hotel-apartments.hotels-agadir.com/fr/#main
El Andalous Hotel & Spa 4* - Marakeš Lokacija: Hotel El Andalous u svojoj prostranoj arhitekturi, svom mavarskom dekoru, svojim raskošnim baštama, evocira zlatno doba arapsko-andaluzijske kulture, egzotično i romantično bogate. Hotel izlazi na uređenu baštu od 7000 m2, utočište svežine, mirisa i boja, idealno za meditaciju u hladu palme ili san pod zvezdanom noći. Hotel se nalazi u mirnijem delu Marakeša, a opet samo na oko 2 km od Medine i Trga Džemaa el-Fna. Hotelska ponuda: Recepcija, restoran (služe tradicionalnu marokansku i internacionalnu kuhinju), bar, otvoreni bazen sa terasom sa ležaljkama i suncobranima, Wi-Fi internet u zajedničkim prostorijama, Spa centar (masaža, fitnes, razni tretmani), prodavnica suvenira. Sobe: Sobe su dvokrevetne (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj) ili dvokrevetne sa pomoćnim ležajem (dva odvojena ležaja ili bračni ležaj i pomoćni ležaj ili sofa). Sobe su veličine oko 25m2 i imaju: klima uređaj, SAT TV, telefon, sef (uz doplatu), mini frižider, aparat za kafu / čaj, kupatilo, fen, balkon ili terasa. Ishrana: Polupansion Doručak, kontinentalni ili samoposluživanje, izbor više jela i večera samoposluživanje, izbor više jela. https://www.elandalous-marrakech.com/