supernova logo

 

Egejsko poluostrvo Bodrum, smešteno na jugozapadu Turske, zbog svojih predivnih pejzaža nosi epitet „Turska azurna obala“, i s pravom je jedna od najpopularnijih destinacija u Turskoj. Prelep priobalni grad Bodrum kao glavni centar turizma, ali i ostala turistička mesta na poluostrvu, nude sve što vam je potrebno za idealno letovanje – puno sunca, najlepše peščane plaže i čisto toplo more, najraznovrsnije aktivnosti na vodi i avanturističke sportove, netaknutu prirodu i znamenite istorijske spomenike i još mnogo toga.

Po mnogima, Bodrum je najbolja destinacija za letovanje u Turskoj koja nudi za svakog po nešto. U Bodrumu je moguće opustiti se i uživati u potpunom miru i tišini, ali isto tako i zabavljati se do zore. Dovoljna je jedna šetnja njegovim prelepim ulicama da biste opazili taj neverovatan spoj domaće (tradicionalne) i svetske (moderne) kulture i arhitekture.

Oni koji samo žele da uživaju u pravom odmoru, u pogledu na more i u zalascima sunca, u morskoj hrani i odličnom vinu, sigurno neće biti razočarani Bodrumom. A za turiste koji vole da istažuju podvodni svet, morske grebene i pećine, Bodrum je mesto iz snova, dok ruševine drevnog grada Halikarnasa još uvek očaravaju sve turiste koji žele da zavire u tajne nekih davno prošlih vremena.

Osim toga, odličan izbor smeštaja u Bodrumu, od tradicionalnih pansiona, preko privatnih apartmana, pa do luksuznih hotela sa pet zvezdica i all inclusive hotela, može da zadovolji potrebe svakog turiste. Mnogi visokokategorizovani hoteli smešteni su tik uz obalu mora, pa vam se pruža prilika da uvek budete u centru zbivanja.

Zbog svega ovoga, turizam u Bodrumu je u neverovatnom porastu i danas je to svetski poznata letnja destinacija. To je i razlog da vam Supernova Travel detaljnije predstavi Bodrum i neka mesta koja ne smete propustiti ako odlučite da letujete u ovom delu Turske.

 

Mauzolej u Halikarnasu

Mauzolej u drevnom gradu Halikarnasu izgrađen je kao grobnica za kralja Mauzola i jedno je od sedam svetskih čuda starog sveta. Podignut je u 4. veku pne, idanas se samo može pretpostaviti kako je zaista izgledao u to vreme. Veruje da je za njegovu izgradnju i ukrašavanje najzaslužniji bio poznati starogrčki vajar i arhitekta Skopas.

Mesto gde se nalazio mauzolej danas je znameniti muzej na otvorenom, koji je veoma popularan među turistima, ali, na žalost, ima malo sačuvanih ostataka ove grandiozne grobnice. Ahreolozi smatraju da je mauzolej Halikarnas najviše stradao zbog čestih zemljotresa karakterističnih za ovo područje. U kompleksu postoji mali muzej koji pomaže turistima da stvore sliku koliko bi ta građevina bila impresivna čak i u današnje vreme.

 

Tvrđava Svetog Petra

Jedna od najistaknutijih znamenitosti Bodruma je srednjevekovna tvrđava Svetog Petra, mnogima poznata i kao dvorac Bodrum. Dvorac je sagrađen u ranom 15. veku, a podigli su ga Vitezovi sa Rodosa. Zanimljivo je da su za njegovu izgradnju vitezovi koristili kamen i druge materijale od ostataka već pomenutog mauzoleja u Halikarnasu. Tokom vekova, najviše pod turskom vlašću, tvrđava je pretrpela brojne restauracije, a sada je to mesto koje bi obavezno trebali obići svi turisti zainteresovani istoriju i arhitekturu srednjeg veka.

Unutar utvrđenja se nalazi Muzej podvodne arheologije sa bogatom zbirkom od preko 17.000 eksponata, koja obuhvata najrazličitije artefakte, amfore, predmete od gline, zlatnike i druge predmete pronađene na dnu Egejskog mora, u olupinama brodova koji su doživeli brodolom pre više stotina godina, što posetiocima pruža priliku da saznaju više o životu drevnih egejskih pomoraca. Muzej podvnodne ahreologije je jedinstven u čitavoj Turskoj i sa skoro 300 000 posetilaca godišnje jedan je od najposećenijih muzeja ove zemlje.

 

Bodrum, plaže

Plaže poluostrva Bodrum, osim za kupanje, odlične su za ronjenje i snorkeling. Izdvojene su iz glavnog grada, i ima ih u izobilju, a do većine plaža možete stići brodićem ili dolmušom. Bagla beach smeštena je na južnoj obali, 14 km od centra grada, i po mnogima je najlepša plaža Bodruma, dok je za one koji vole jedrenje najprivlačniji Gumbet, oko 3 km zapadno od Bodruma. Na zapadnoj obali možete naići na brojne prelepe plaže u malim ribarskim mestima, kao što su Turgutreis, Gumusluk ili Jalikavak. U ovim malim egejskim mestima možete uživati u najukusnijim specijalitetima od sveže ribe dok posmatrate obalu i usidrene ribarske brodove. Na nekim malim ostrvima nedaleko od obale možete istražiti pećine sa izvorima tople vode.

 

Plaža Bitez

Nekoliko kilometara istočno od Bodruma nalazi se Bitez, savršeno mesto za opuštanje i beg od gužve u živahnom Bodrumu. Plaža Bitez duga je 7 kilometara i ima oblik polumeseca. Okružuju je restorani, kafići, barovi i trgovačke radnje, i svi ti objekti štite je od buke koja dopire sa kopna. Idealno je mesto za kupanje, pogodno i za porodice sa decom i neplivače. Pored toga, Bitez je savršen za one koji obožavaju sportove na vodi, kao što je jedrenje i surfovanje, a šetnja promenadom je obavezna za svakog turistu.

Bitez nudi najraznovrnije smeštajne jedinice, od manjih apartmana do luksuznih hotela sa četiri i pet zvezdica, pa je pristupačan za sve turiste, bez obzira na njihov budžet.

 

Gumbet

Odmah posle grada Bodruma, najpopularnija destinacija za odmor na poluostrvu je Gumbet. Lako je razumeti zašto je to tako. Izgrađen je na padini brda, pa se njegove uske ulice spuštaju sve do prelepog zaliva sa peščanim i šljunkovitim plažama koje se protežu celom dužinom područja Gumbet.

Za surfere i ljubitelje vodenih sportova, Gumbet je najbolje mesto, i to ne samo na poluostrvu Bodrum, već u čitavoj Turskoj. U blizini se nalaze luksuzni smeštajni kompleksi, kao što je Club Shark ili Anadolu Bodrum. Brojni barovi i restorani nude osveženje i potreban predah od aktivnosti na suncu i u vodi.

 

Bardakči zaliv

Ovaj zaliv zapanjujuće lepote predstavlja jedno od omiljenih turističkih mesta čitave turske obale. Obožavaju ga ljubitelji ronjenja i snorkelinga koji ovde mogu da upoznaju najživopisniji podvodni svet riba. Plaže Bardakči zaliva karakteriše fini pesak i savršeno čista voda, a prelep pogled na zamak Bodrum koji dominira okolinom upotpunjuje čitav ambijent.

 

Izleti brodom

Sve počinje i završava se u luci Bodrum, gde načičkani kruzeri, jahte i turski guleti stvaraju prelepu sliku. Iako sama luka Bodrum nije baš najbolje mesto za kupanje, ona je veoma popularna jer predstavlja polaznu tačku sa koje turisti započinju svoje nezaboravne izlete brodom.

Guleti vode turiste na krstarenje duž prelepe obale Bodruma. To su udobni brodići sa velikom zadnjom palubom i kabinama. Turistima su na raspolaganju jednodnevne i višednevne ture, a posebna atrakcija su kapetani brodova koji su istovremeno i kuvari i pripremaju hranu za svoje goste na brodu. Iz bodrumske luke takođe možete iznajmiti jedrilicu sa posadom ili se sami odvesti do neke od mnogobrojnih bajkovitih obližnjih plaža. Mali skriveni zalivi nalaze se svuda na poluostrvu.

 

Bodrumska marina Jalikavak

Ovo nekada tipično ribarsko selo razvilo se u VIP letovalište karakteristično po mešavini luksuza modernog sveta i starog šarma priobalnih egejskih sela. Jalikavak je prvobitno bila centralna ribarska luka, a danas se smatra jednom od najelitnijih turističkih lokacija na poluostrvu Bodrum.

Osim što je pristanište za oko 450 jahti, Jalikavak je takođe i mesto sa puno prodavnica, kafića, restorana i barova, i ima dosta toga što vam može privući pažnju i zabaviti vas. Ovde se takođe nalazi veliki amfiteatar sa 2.500 mesta, gde se održavaju razni muzički i drugi kulturno-umetnički događaji. Amfiteatar tokom letnje sezone određenim danima funkcioniše kao noćni bioskop na otvorenom.

 

Noćni život u Bodrumu

Sa mnoštvom vrhunskih barova i noćnih klubova, Bodrum će sigurno biti zanimljiv svima onima koji vole noćni život. Postoji veliki izbor barova i kafića gde se služe najrazličitije vrste koktela i pivo koje god vam padne na pamet.

Najluđi noćni provod pronaći ćete u ulici Cumhuriyet koja je preplavljena elitnim noćnim klubovima. Bar Fora nudi predivan pogled na more i bodrumsku tvrđavu, a noćni klub Halikarnas na otvorenom je nešto što se ne propušta.

Noćni izlasci u Bodrumu su odlična prilika da upoznate kulturu i način života lokalnog stanovništva, ali i da probate najbolji turski raki. Budite oprezni, jer neke vrste rakija imaju i do 45% alkohola.