logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5782

Zimovanje > Austrija

Zimovanje u Austriji

Sa više od 400 skijaških centara, Austrija predstavlja nezaobilaznu destinaciju za sve ljubitelje snega i zimskih sportova. Kada je u pitanju zimovanje Austrija privlači veliki broj kako naprednih skijaša iz celog sveta, tako i početnika u ovoj oblasti. Zbog velikog broja ski centara i njihove raznovrsnosti, Austrija nudi interesantne sadržaje ne samo aktivnim sportistima i onima koji traže nove izazove, već i porodicama sa decom. Ono što čini specifičnost ski centara Austrije jeste upravo način na koji su oni nastali.

Naime, kada su u pitanju austrijska skijališta, većina je podignuta na mestima austrijskih tradicionalnih seoca, ne narušavajući njihov autentični duh i izgled. Veći centri se često prostiru duž tri i više sela. Kada su u pitanju mogućnosti za skijanje Austrija nudi specifičan spoj gostoprimstva ili kako oni to vole da kažu Gemütlichkeit i neverovatnih mogućnosti za skijanje.


Ovakva kombinacija privlači veliki broj turista da upravo u Austriji provedu svoje zimovanje. Kao jedan od najpopularnijih zimskih centara, Austrija zimovanje 2019 nudi fantastične mogućnosti za skijanje; ona raspolaže sa 6192 kilometara staza i 2550 ski liftova. Najviše staze u Austriji dosežu visinu čak od 3440 metara nadmorske visine.

Austrijska skijališta i nordijsko skijanje

Kada je u pitanju Austrija skijanje i drugi sadržaji su jako popularni, pa osim izvanrednih mogućnosti za zimske aktivnosti u Austriji, ova zemlja razvila je široku lepezu sportova za prosečne skijaše i skijaše početnike. Jedan od interesantnih vidova skijanja koji je u poslednje vreme aktuelan među zapadnim turistima, jeste nordijsko skijanje. Naime, njegova popularnost nastala je kao rezultat činjenice da skijaši koji se godinama bave alpskim skijanjem zapravo ne uživaju dovoljno u čarima zime. Predivni krajolici prekriveni snegom, bajkovita seoca Austrije, planinski vrhovi koji štrče u nebo samo su deo onoga što se propušta kada je u pitanju zimovanje u Austriji.


Stoga je nordijsko skijanje postalo način da se istovremeno i skija i uživa u lepoti zime, nestvarnim pejzažima i svežem vazduhu. Za ovaj vid skijanja nije potrebna posebna obuka. Dovoljna su otprilike tri časa na kojima se mogu steći osnove. Ne zahteva posebnu opremu i predstavlja siguran sport. Kod nordijskog skijanja mogućnost povređivanja svedena je na minimum. S druge strane, hodanje na krpljama, koje postaje sve zanimljivije među turistima, potpuno je nova disciplina koja zahteva izuzetnu fizičku spremnost i odličnu kondiciju.


Za početnike u skijanju, ali i za one koji žele da dožive zimu u Austriji na poseban način, takozvana šetnja sa bakljama predstavlja pravi izazov i zadovoljstvo. Uveče, kad se svi zvuci utišaju, nakon što se polaznici okrepe u obližnjoj taverni, kreće se u zimsku šetnju. U tišini, pod svetlima baklji, ceo krajolik poprima sasvim novu dimenziju. Ušuškana seoca deluju kao scenografija za Božićne filmove, dok šume pod okriljem noći i titrave svetlosti baklji izgledaju magično, a ponekad i zastrašujuće.

Najbolja skijališta u Austriji za najmlađe

Za najmlađe turiste, Austrija je pripremila posebne pakete i prilagodila svoja skijališta. Kako ne postoji nijedno dete koje se ne raduje snegu, zima je za veliki broj dece omiljeno doba godine, naročito ukoliko je praćena snegom. Zimske aktivnosti poput sankanja, grudvanja, skijanja, samo su neki od mnogobrojnih vidova zabave za decu tokom zimskog perioda. Austrija u tom pogledu nudi interesantnu ponudu za mališane koju je razvila do najsitnijih detalja. Osim besplatnih škola skijanja, u mnogim Austrijskim ski centrima širom Koruške aktuelan je takozvani Porodični euro, koji omogućava najmlađima da skijaju po ceni od samo jednog eura dnevno.


Ovo se odnosi na svu decu uzrasta do 12 godina. U mnogim skijalištima, prve korake mališana prate maskote različitih oblika i izgleda koje bodre decu dok stiču neophodne veštine skijanja. Naročito interesantnu ponudu za mališane imaju gradovi kao što su Bad Kleinkirchheim, Gerlitzen i Katschberg. O tome koliko ova zemlja vodi računa o najmlađim skijašima govori i činjenica da je Austrija ustanovila  poseban pečat kvaliteta poznat pod nazivom “Welcome Beginners”. Njime se garantuje da su određena skijališta u Austriji pogodna i za najmlađe i početnike koji uče u ski školama.


Hoteli i apartmani u Austriji

Kada je u pitanju smeštaj, austrijska skijališta nude opciju hotelskog i apartmantskog smeštaja, u zavisnosti od toga za koji ski centar ste se odlučili. Na primer, jedno od najpopularnijih je skijalište Nassfeld, poznat po gondoli dugoj preko 6 km, pa kada je u pitanju Nassfeld skijanje zaista predstavlja doživljaj za pamćenje. U Nasfeldu imate na raspolganju i hotele i apartmane, što je slučaj i za većinu ostalih skijališta pri čemu turistička agencija Supernova Travel izdvaja samo najbolje za vas.


Aranžman Austrija skijanje 2019/ 2020 vas poziva da provedete zimovanje u nekom od austrijskih najboljih skijališta, pri čemu vam nudimo odličan izbor hotelskog i apartmatskog smeštaja u Austriji. Pogledajte naše popuste i aktuelne first minute ponude za skijanje u Austriji.


INTERAKTIVNA MAPA AUSTRIJE

Više je načina za putovanje iz Srbije do Albanije, posebno do albanskog primorja – automobilom, korišćenjem autobuskog prevoza, ali i avionom. Zavisno od toga u koji deo Albanije putujete, donosimo vam informacije i sve neophodne detalje kako biste bezbedno i jednostavno stigli na svoje odredište.

Prevoz do Albanije – putovanje kolima

Putovanje automobilom verovatno je vid prevoza koji vam pruža najveću udobnost, ali je važno znati pojedine detalje kako bi vaše putovanje proteklo bezbedno i jednostavno.

Automobilom do Albanije možete doći na više načina, međutim, trenutno je usled pandemije koronavirusa i zatvaranja granica pojedinih zemalja regiona za državljane Srbije, do Albanije moguće doći isključivo preko Kosova. Postoji mogućnost tranzita kroz Severnu Makedoniju, ali je zbog maksimalnog trajanja tranzita u trajanju od 3 sata i procedura koje je neophodno ispuniti, putovanje preko Kosova jednostavnije i kraće.

Ukoliko putujete iz Beograda, Novog Sada ili gradova severne i istočne Srbije, savetujemo putovanje rutom: autoput E75 – Niš – prelaz Merdare – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom.

Sa druge strane, ukoliko putujete iz zapadne Srbije, preporučujemo putovanje rutom: Raška – prelaz Jarinje – Kosovska Mitrovica – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom.

Važno je znati da ukoliko koristite Google mape ova ruta neće biti prepoznata, stoga savetujemo da koristite ili ViaMichelin rute ili da se navodite uz pomoć saobraćajnih znakova na ovoj ruti koja je, iznenađujuće, od Beograda pa sve do mora, odlično obeležena.

Po ulasku na Kosovo preporučujemo da pratite putokaze za Prištinu, a zatim u Prištini putokaze za Tiranu.

Nakon prelaska granice sa Albanijom, put do Drača je odličan – autoput ili nova magistrala.

Ono što je izuzetno važno da znate je da je za ulazak u Albaniju neophodan zeleni karton. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna.

Nakon prelaska granice sa Albanijom, pratite putokaze ili Google mape i bez problema ćete stići do svog odredišta.

Takođe, ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od godinu dana. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta.

Bezbednost tokom putovanja kroz Kosovo

S obzirom na to da najveći deo građana i građanki Srbije prilikom planiranja putovanja u Albaniju postavlja isto pitanje – da li smo bezbedni tokom putovanja kroz Kosovo, donosimo i detalje koji su važni za putovanje Kosovom.

Imajući u vidu ratni prošlost koju građani albanske i srpske zajednice na Kosovu imaju, a koja kao posledicu ima odnos društava i zajednica koje žive u periodu bez rata, ali i bez suštinskog mira, incidenti su mogući.

Ipak, incidenti na Kosovu su izuzetno retki, posebno kada su u pitanju veći gradovi i putnici koji su isključivo u tranzitu kroz Kosovo. Ukoliko do sada niste imali prilike, preporučujemo da napravite pauzu, prošetate i posetite Prištinu ili Prizren, kao veće gradove koji će se sigurno naći na ruti vašeg putovanja.

Samo putovanje kroz Kosovo ne predstavlja ni najmanji bezbednosni rizik. Ipak, treba se uzdržavati od iskazivanja političkih stavova, posebno putem vidljivih elemenata poput majica sa različitim natpisima. Poštujmo stanovnike gradova koje posećujemo i naše susede.

Govor srpskog jezika nema potrebe prikrivati, a važno je znati da najveći deo građana Kosova ne govori srpski jezik, pa će ukoliko je potrebno da nešto kupite ili naručite hranu u restoranu biti neophodan razgovor na engleskom jeziku.

S obzirom na to da se automobilske tablice na Kosovu razlikuju u odnosu na one u Srbiji i da na njima piše “RKS – Republika Kosovo”, često je pitanje da li je bezbedno parkirati ili boraviti u nekom od gradova sa automobilom sa srpskim tablicama. Preporučujemo da svoj automobil parkirate na parking prostorima koji su pod nadzorom ili se naplaćuju kako biste izbegli mogućnost i za najmanji incident.

Generalno, uz pristojno ponašanje i uvažavanje građana kod kojih ste u gostima, vaše putovanje kroz Kosovo će proći apsolutno bezbedno, uz topli doček domaćina.

Bezbednost u Albaniji

Kada je u pitanju bezbednost građana Srbije u Albaniji – nema razloga ni za najmanju brigu. Građani i građanke Albanije prema utiscima niza gostiju iz Srbije koji su boravili u Albaniji imaju potpuno drugačiju percepciju građana Srbije u odnosu na stanovnike Kosova, prvenstveno zbog različitih događaja sa kojima su se građani Albanije i Kosova suočili kada je u pitanju Srbija.

Kao i kada je u pitanju Kosovo, dokle god uvažavate domaćine i prijateljski ste nastrojeni prema ljudima u svom okruženju, mogućnost za incidente je na najmanjem mogućem nivou.

Ono što je važno kada je u pitanju bezbednost u Albaniji je saobraćaj u kome posebnu pažnju treba posvetiti tokom vožnje gradskim ulicama zbog velikog broja vozača koji se ne pridržavaju saobraćajnih propisa. Apel važi i za pešake koji posebnu pažnju treba da obrate prilikom prelazaka kolovoza.


       Izvor:  albanija.rsRegion Broj hotela
Bad Gastein Bad Gastein 5
Bad Klajnkirhajm Bad Klajnkirhajm 6
Flachau Flachau 1
Gerlicen Gerlicen 2
Kačberg Kačberg 3
Kaprun - Zell am See Kaprun - Zell am See 8
Kitzbüehel Kitzbüehel 1
Mallnitz Mallnitz 1
Matrei Matrei 1
Nassfeld Nassfeld 6
Saalbach Saalbach 6
Šladming Šladming 5