logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5857

Wellness > Srbija > PalićPalić


Palić je, prema legendi koju će vam meštani rado ispričati, jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu izgubio svoje stado pa je zato voda u jezeru slana.

Po drugoj priči, jezero je ostatak Panonskog mora koje je u pradavna vremena postojalo na ovim prostorima. U svakom slučaju, ako želite da odmor provedete u Srbiji u kutku prirode kao iz bajke gde ćete moći da se kupate, šetate u prirodi, ali i uživate u dobrom provodu i zabavi, Palićko jezero je pravo mesto za vas! Reč je o jezeru koje je već godinama jedna od najposećenijih lokacija u Srbiji, pre svega, zbog svoje uređenosti, lepote i raznovrsnih mogućnosti za odmor i rekreaciju.

Palićko jezero se nalazi u Vojvodini, na 8 kilometara od Subotice, jednog od najlepših gradova u Srbiji, pa svi posetioci jezera lako mogu da odu i vreme provedu i u ovom gradu. To je najveće prirodno jezero u Srbiji. Jezero, prečnika skoro 5km i najveće dubine 3.5 metra, ima tri uređene plaže, toplu vodu i prijatan ambijent.

Obala jezera je duga 17 kilometara i uređena je celom svojom dužinom. Zbog ovoga, atraktivne su i pešačke ture, ali i pecanje, posmatranje ptica, kao i obilazak parka prirode oko samog jezera. Kada se ovome dodaju i novoizgrađeni hoteli, restorani, manje vile različitih smeštajnih kapaciteta, kao i poslovično dobar noćni život, Palićko jezero postaje mesto koje ne smete propustiti, koliko god godina da imate i kakva god da su vam interesovanja!

U letnjim mesecima, na Paliću se održava i Festival evropskog filma, pa ovo mesto postaje stecište mnogih, pre svega, regionalnih filmskih stvaralaca, glumaca i kritičara. Zaljubljenici u “sedmu umetnost” ovde mogu uživati u prijatnom ambijentu gledajući najnovija filmska ostvarenja, a jedna od glavnih specifičnosti festivala je i činjenica da je jedan od retkih manifestacija ovog tipa sa 100 odsto evropskim sadržajem.

U neposrednoj blizini jezera se nalazi i atraktivni ZOO vrt u kome većina životinja nije smeštena u kaveze već slobodno šeta ograđenim delovima parka što ovo mesto čini veoma zanimljivim, pre svega za najmlađe, ali i za sve ljubitelje životinja. Čak iako ne odete u zoo, biljni i životinjski svet oko jezera će vas očarati i ostaviti bez daha.

Okolina je zaštićeni park prirode u Srbiji, a u njemu posetioci mogu da vide mnogobrojne vrste od kojih su mnoge svetske prirode retkosti. Tu je nastanjena i retka vrsta orhideje – močvarni kacun.

Jezero je 1971. godine isušeno usled stalnog opadanja nivoa vode, vrućina, smanjenja ribljeg fonda, zastoja vetra i zbog otpadnih voda, a iz njega je povađen sav mulj. Izgrađen je prečistač za otpadnu vodu i 1976. jezero je ponovo napunjeno vodom. Od onda se kvalitet jezerske vode pomno prati i čuva. Godine 1978. iskopana je prva bušotina termomineralne vode na Paliću a 1984. je otvoren Termalni bazen.

Uz postojeći prečistač, 1995. je pušten u rad kanal Tisa - Palić, što je u mnogome doprinelo poboljšanju kvaliteta jezerske vode.

Palić, jezero i naselje istog imena, nalazi se 8 kilometara od Subotice.

Dolazak automobilom

Auto put E-75 (Pravac Novi Sad):
       Novi Sad (100km)
       Beograd (180km)
Auto put E-75 (Pravac Segedin):
       Mađarska (45km)
       Budimpešta (200km)
Put M-17: (Pravac Sombor):
       Sombor (60km)
       Osijek (120km)
Put M-17: (Granični prelaz Kelebija):
       Kelebija (12km)

Dolazak vozom

Železnička stanica Subotica
Bosa Milićević bb,
Subotica
+381 (0) 24 555 606

Dolazak autobusom

Glavna autobuska stanica Subotica
Senćanski put 3,
Subotica
+381 (0) 24 555 566


Biciklom

Kroz Suboticu i Palić prolazi biciklistička ruta ‘’EuroVelo 13’’, nazvana Stazom čelične zavese. Gotovo pola veka Evropa je bila nasilno podeljena na Istok i Zapad. EuroVelo 13 se vraća na ovu „Čeličnu zavesu“, granicu koja se proteže od Barencovog do Crnog mora.

Pratiti ovaj put za više od 10.400 km je živa lekcija iz istorije, ali takođe pruža dobrodošli podsetnik na mir i pomirenja koja su usledila nakon pada 'Zavese'. Ovo je ujedno najduža ruta EuroVela.

Takođe u blizini Subotice se proteže i EuroVelo 11, tačnije istočna evropska tura.
Sve informacije vezane za EuroVelo rute možete naći na sajtu www.eurovelo.com.


Iznajmljivanje bicikala

Na raspolaganju su pet automatskih stanica za iznajmljivanje bicikala u okviru sistema za iznajmljivanje gradskih bicikala SU BIKE u centru grada - na parkingu iza Otvorenog univerziteta, na Paliću - parking kod Male gostione, u Dudovoj šumi - pored Hale sportova, na Prozivci - pored Bazena i kod TC ‘Buvljak, -preko puta stadiona FK Bačka.

Registracija za korišćenje bicikala se može izvršiti na blagajni JKP Parking u Đure Đakovića 23/II sprat, uz ličnu kartu ili pasoš i ona iznosi 500 RSD, što predstavlja jednokratni trošak za izradu čip kartice korisnika i neograničenog je trajanja.

Iznajmljivanje bicikle iznosi 100 RSD na dan ili 20 RSD na sat. Postoji opcija iznajmljivanja korisničke kartice pored stanice na Paliću, dok i neki hoteli nude korišćenje sistema uz njihove korisničke kartice.

Blagajna gde se vrše registracije radi radnim danima od 07h do 20h, subotom od 09h do 13h. Na stanicama može da se iznajmi bicikla od 07h do 20h, a može da se vrati u bilo koje vreme.
Kontak:
JKP Parking Subotica,
+381 (0) 24 694 200
+381 (0) 65 969 42 15
su.bike@yahoo.com