logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5857

Bohinj


Bohinj se nalazi u središtu Julijskih Alpa, u triglavskom nacionalnom parku. Mestom dominira Bohinjsko jezero, a očuvana priroda pruža raznovrsne mogućnosti za odmor, uživanje i sport. Bohinj s okolinom pravi je raj za aktivnu razonodu zato što svojim jedinstvenim položajem u okviru Triglavskoga nacionalnog parka pruža brojne mogućnosti za najrazličitije sportske aktivnosti.  U hladnim zimskim mesecima uz skijanje na raspolaganju su i brojne druge mogućnosti za rekreaciju i sportske aktivnosti, kao što su: klizanje na zaleđenome Bohinjskom jezeru i/ili na veštačkom klizalištu, penjanje po ledu, zimsko izletništvo na krpljama (»krpljanje«), skijaško trčanje, turno skijanje, zimsko jahanje konja...


Skijalište Vogel
jedno je od retkih skijališta gdje se može skijati na prirodnom snegu sve do sredine aprila. Vogel ujedno predstavlja prvu planinsku prepreku iznad Jadranskoga mora, zbog čega je preko zime izložen čestim kvalitetnim snežnim padavinama. Izuzetan visokogorski ambijent i fantastičan pogled na okruženje tokom sunčanih dana ostaviće bez daha i najzahtevnije skijaše.
Za porodice i mlađe skijaše tu je odlično skijalište Soriška planina, a za skijaše početnike i decu pogodno je i skijalište Senožeta.Ski centar Vogel se nalazi u Nacionalnom parku Triglav u prelepom planinskom ambijentu. Ski centar leži u srcu Julijskih Alpa, pored najvišeg vrha Slovenije i jednog od najljepših slovenačkih jezera, Bohinjskog jezera. Prostire se na visinama od 1.535 do 1.800 mnv.

Put koji vodi pored Bohinjskoj jezera, dovodi nas pravo na parking odakle kreće velika gondola, izgrađena 2001. g. Gondola kapaciteta 80 ljudi vozi svakih pola sata. Prva vožnja je u 08h ujutro, a zadnja u 18h. Vožnja gondolom traje 4 minuta i za to vreme prevaljuje visinsku razliku od 956 m. Izlazna stanica gondole je na 1.537 m/nv, gde je početak skijališta. Sa tog mesta puca prekrasan pogled na celu regiju nacionalnog parka i najviši vrh Slovenije Triglav, visok 2.864 m. U samom skijalištu nalazi se hotel Vogel (smešten na 1.535 mnv, pored izlazne stanice gondole), nekoliko apartmanskih objekata i planinarskih domova, a gosti koji su tu smešteni odmor će provesti u pravoj zimskoj atmosferi i neponovljivoj zimskoj idili.

Posetiocima Vogela preporuka je da koriste usluge restorana u Viharniku, panoramskog restorana koji se nalazi na izlaznoj stanici gondole, odakle se pruža prekrasan pogled na Triglav i čitavu bohinjsku regiju. Na donjoj stanici sedežnice Šija, nalazi se restoran Orlove glave, gde se mogu probati tradicionalna jela bohinjske regije.

Skijalište VOGEL (1.535-1.800m) poseduje četiri ski lifta i isto toliko sedežnica. Staze su većinom klasifikovane kao crvene i plave. Posebno treba istaknuti stazu koja vodi od vrha Vogela sve do dna, do samog Bohinjskog jezera. Na taj način, na skijama se prevaljuje nadmorska visina od oko 1.000 m što svakako pričinjava veliko zadovoljstvo. No, na žalost, staza je otvorena samo kada su idealni vremenski uslovi i kada ima dovoljno snega. Postoje i dvije crne staze koje su težinom ipak pogodnije za naprednije skijaše. Osim uređenih staza, na rapolaganju je i odličan snowpark.  Mogućnosti za skijanje van staza ima jako puno, što potvrđuje i free-ride takmičenje koje se ovde održava.

Udaljenost od Beograda je oko 600 km, putem preko Zagreba, Ljubljane, dalje prema Kranju i lokalnoim putem prema Bledu od kojeg ima još 30 km do Bohinja.

Podaci o skijalištu:
 - Nadmorska visina 1535 - 1800 m
 - Ukupna dužina skijaških staza: 38 km
 - Staze za skijaško trčanje : 2.5 km
 - Škola skijanja za odrasle, vrtić za decu
 - Elanov snowboard park
 - Pojedine žičare rade i leti

Ski staze:
 - Lake staze: 4000 m
 - Staze srednje težine: 14000 m
 - Za Nordijsko skijanje: 8000 m

Žičare:
 - Ski liftova : 4
 - Sedežnica : 4
 - Gondola : 1

Ski mapa: