logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5857

Destinacija > Italija > Sella Ronda - Dolomiti

Sella Ronda - Dolomiti


SELLA RONDA -Najpoznatija skijaška kružna tura

 

Sella Ronda predstavlja u svetu jedinstvenu skijašku kružnu turu oko planinskog masiva Sella (i sam naziv Sella Ronda doslovno znači krug oko masiva Sella), koja je omogućena povezivanjem četiri velika ski centra Dolomita: Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa i Arabba-Marmolada. Ova četiri povezana ski centra sa preko 220 ski liftova i skoro 500 km ski staza čine jedinstven sistem - Sella Ronda, koji je naveći povezani skijaški domen u celim Dolomitima, a svojom lepotom i jedinstvenošću predstavlja meku skijašima iz celoga sveta.


Ogroman broj raznovrsnih ski staza, perfektno pripremljenih i sređenih kako to samo italijanu umeju, veliki broj modernih i brzih žičara koje povezuju četiri planinska prevoja, fascinantni predeli obrasli gustom šumom i pezaži nad kojima se nadvijaju prepoznatljivi stenoviti vrhovi Dolomita, ono su što ovu ski oblast čini neponovljivom i jedinstvenom.Ova jedinstvena kružna tura oko masiva Sella može se započeti "hvatajući" žičare iz jednog od četiri gradića koja se nalaze oko planine Sella: Canazei (Val di Fassa), Sela di Val Gardena (Val Gardena), Corvara (Alta Badia) ili Arabba (Arabba-Marmolada).

Ukupna dužina kruga, koja uključuje dužinu i ski staza i ski liftova je nešto manja od 40km (oko 23km staza i 14-16km ski liftova), a vreme koje  se u toku celog kruga provede u ski liftovima iznosi oko 2 sata, u šta ne ulazi vreme čekanja na njih. Ako se u obzir uzme i velika dužina staza - skijašima u zavisnosti od njihovog nivoa znanja treba između 90 i 120 minuta da iskijaju sve staze, te vreme koje se provede na odmore, skijašima se preporučuje da na turu krenu najaksnije u 10:00 ujutru, a onima koji se prvi put upuštaju u ovu avanturu ili nisu potpuno fizički spremni savet je da krenu već u 09:00. Ova tura se prvenstveno preporučuje skijašima koji su dobro fizički spremni i koji su boljeg skijaškog znanja.

Posebno treba istaći upozorenje skijašima da se do zadnjeg prevoja mora doći najkasnije do 15:30, inače će se zakasniti na poslednje žičare koje rade do 16:00 - 16:30.Pre polaska neophodno je proveriti vremensku prognozu, jer se može desti da se usled pogoršanja vremenskih prilika zatvore određeni delovi skijališta i time onemogući vraćanje na polaznu tačku. Zbog vremenskih neprilika, zatvaranja određenih prevoja i potencijalnih lavina, skijašima se može dogoditi vrlo neprijatno iskustvo, pa se stoga preporučuje praćenje informacija na o skijalištu pre i tokom trajanja ture. Informacije o vremenskim prilikama, radu pojedinih ski liftova i otvorenosti prevoja mogu se naći na polazištima ski liftova u dolinama skijališta, gde se mogu dobiti i ski mape cele regije.

Kao što je napomenuto, staze se pripremaju i sređuju jako kvalitetno, što je i idlika italijanskih skijališta. Međutim na pojedinim mestima - uskim grlima i tačkama spajanja skijališta, gde mojaju proći gotovo svi skijaši, može se desiti da staze budu malo "razbijene". Zahvaljujući velikoj visini skijališta (i sama naselja u dolinama se nalaze iznad 1500m/nv) prirodnog snega ima u izobilju, ali je i pored toga preko 70% ski regije pokriveno sistemom za veštačko osnežavanje.

Dobri skijaši ne bi trebali propustiti staze Gran Risa u Alta Badiji i Saslong u Val Gardeni. Ove staze poprište trka muškog veleslaloma, super G-ja i spusta u Svjetskom kupu. Takođe preporučuju se i crne staze na području Porta Vescovo u Arabbi. Za iskusne ljubitelje off-pistea preporučuje se da se gondolom popenje na Sellu sa prijevoja Pordoi, potom prepešači Sella (oko sat vremena) i spusti se divljim terenom prema Colfoscu. Za ovo obavezno treba uzeti vodiča i ići u grupi – osim što je opasan, taj teren nije nadziran od stručnih službi.

Za skijanje na području Sella Ronde potrebno je kupiti skipas Dolomiti SuperSki koji vredi i na ostalih osam skijališta ovog sistema. Sa njime dobija mogućnost korištenja ukupno 1220km staza i 460 ski-liftova.