logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5857

Destinacija > Italija > Cortina d’Ampezzo

Cortina d’Ampezzo


Kraljica Dolomita, kako joj tepa svetski jet set koji se u njoj redovno okuplja, nudi neke od najizazovnijih staza u Italiji. Cortina d‘Ampezzo, olimpijsko mesto, je jedno od najpoznatijih svetskih skijališta, smeštena u italijanskim Dolomitima u regiji Veneto. Samo za vaše oči prilikom posete Cortini otkriće se niz planinskih vrhova viših od 3.000 m koji daju prelep okvir skijaškim stazama što se spuštaju do doline. Četiri su glavna skijaška područja ovde, međusobno povezana besplatnim skijaškim busom. Staze su primerenije naprednim skijašima dok će početnici uživati na predelu Socrepes koji nudi solidan broj blagih i širokih plavih staza.

Na prostranoj i sunčanoj dolini Ampezzo, usred spektakularnog dolomitskog pejzaža, na visini od 1224 m, uzdiže se Cortina d‘Ampezzo - jedan od najprestižnijih svetskih ski centara, domaćin Zimskih Olimpijskih igara 1956. Ovaj ski centar, koji najčešće porede sa St. Moritzom, ima tri glavne ski oblasti i uključen je u čuveni dolomitski super skipas. Za razliku od mnogih drugih, ovo je klasični italijanski centar i predstavlja raj za skijanje i druge zimske sportove.

Skijanje u Kortini je drugačije od mnogih centara u Dolomitima. Čuveni planinski jaz i kose strane spuštaju se pravo na ravne i uske doline, što omogućava skijanje kako početnicima, tako i vrhunskim skijašima. Kortinin slikovit pejzaž uokviren je masivnim planinskim lancima: na istoku leži povezana oblast formirana planinama Cristallo i Faloria, na zapadu Tofana. Pocol i Socrepes formiraju drugu oblast, kojoj se može prići iz grada. Dalje prema zapadu, pruža se Falzarego, oblasti Cinque Torri i Lagazuoi. Skijaši mogu da izaberu pet različitih ski oblasti: Faloria-Tondi, Cristallo-Mietres, Tofana, Socrepes-Pocol, i Falzarego-Cinque-Torri.

Svih pet oblasti je povezano ski liftovima i busevima. 140 km staza zadovoljiće sve skijaše, od najlakših za početnike, do teških za iskusne skijaše. Pored izobilja sportskih aktivnosti, Kortina ima odličan izbor prodavnica, gastronomske specijalitete, zabavu, velike kulturne događaje: kombinacija koja ovo mesto čini omiljenom destinacijom turista širom sveta.
Nadmorska visina: 1210m - 3100m

Skipass Cortina d'Ampezzo: 140km staza


MAPA MESTA              MAPA SKIJALIŠTA

WEB CAM                     SNOW REPORT


Oko Cortine se uzdiže niz planinskih vrhova viših od 3000 m. Ski oblast Cortina d' Ampezzo se sastoji od nekoliko skijališta, međusobno povezanih besplatmim ski busom, a koja zajedno imaju oko 160 km skijaških staza.


Tofana / Ra Valles je najveće skijalište sa 55 km skijaških staza i nalazi ispod vrha Tofana na 3243m/nv. Iz samog mesta Cortina, polazi velika gondola, koja do vrha vodi sa dve međustanice. Posebno je izazovna crna staza Forcella Rossa, koja se preporučuje samo iskusnim skijašima. Tu je i čuvena staza Olympia, na kojoj se svake godine voze trke FIS Svetzskog kupa za žene u disciplini spust. Na ovom skijalištu su skoro sve staze namenjene naprednim skijašima, a početnici će naći široke plave staze u delu Socreps.


Faloria / Cristallo je skijalište koje se nalazi ispod vrha Cristallo na 3.216 mnv. I do ovog skijališta vodi velika gondola iz samog mesta, koja prevaljuje visinsku razliku od 900m do vrha Faloria na 2123m/nv. Ukupno 35 km, uglavnom crveno-crnih ski staza ovog skijališta, namenjane su takođe, pre svaga dobrim skijašima. Treba obratiti pažnju na nekoliko odličnih crnih staza - Canalone Franchetti, Stratondi i Vitelli. Većina ovih staza se spušta ka putnom prevoju Passo Tre Croci. U blizini je i odvojeno skijaško područje Mietres / Guargne sa pretežno plavim stazama ukupne dužine 5 km.


Falzarego / Cinque Torri je skijaška oblast udaljena od Cortine 16 km na putu prema susednom skijalištu Alta Badia. Bez obzira na udaljenosti, svakako treba obići ovaj lepi predeo. Novom dvosedežnicom Croda Negra do tada dva razdvojena skijališta Falzarego i Cinque Torri su povezana u jedinstven sistem i sada zajedno imaju 20 km staza. Sa ovog skijališta se može skijama spustiti i do ski oblasti Alta Badia i skijati čuvenu kružnu truru Sella Ronda, naravo uz uslov da se poseduje odgovarajući Dolomiti superski ski pas, kojim je pokriveno svih 12 skijaških oblasti regije Dolomiti sa ukupno 1220 km staza.
San Vito i Auronzo di Cadore su preostala dva manja skijališta koja pripadaju ski oblasti Cortina d' Ampezzo, a do njih se dolazi skibus linijama. Auronzo sa svojim plavim širokim stazama je pravi raj za početnike i one koji žele da usavrše svoju tehniku skijanja.U skijaškoj oblasti Cortina d' Ampezzo mogu se sresti različiti tipovi žičara: od velikih gondola, brzih šestodeda sa kupolom, pa sve do starih jednosjedežnica ili liftova sa užetom - vučnice. Glavni skijaški tokovi su pokriveni modernijim brzim žicama, dok na perifernim tokovima ima žičara starijeg datumam, pa čak nekih i iz vremena Olimpijade. Svi skijaški lokaliteti su pokriveni besplatnim ski busevima. Signalaizacija na stazama nije na zavidnom nivou, pa treba obratiti pažnju pre svega na ukrštanjima ski staza.


Udaljenost od Beograda: 820km

Kako stići: Beograd – Ljubljana, Oswaldiberg tunel – Lienz – Bozen – Veriaco di Sopra – Cortina d‘Amprezzo - Uputstvo