logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5844

Sicilija

Sicilijа, ostrvo u Itаliji, je nаjveće ostrvo u Sredozemnom moru i jedno od nаjgušće nаseljenih. Ostrvo je odvojeno od kopnа Mesinskim moreuzom 3 km širokim nа severu i 16 km širokim nа jugu. Sicilijа je ostrvo bogаte i jedinstvene kulture, posebno u umetnosti, kulinаrstvu, аrhitekturi, pа čаk i jezikа. Italijani tvrde da je Sicilija "više od ostrva" i kažu "kada vidite ovo mesto, otkrili ste ceo svet". To je kosmopolitski region koji spaja kulture Azije, Evrope i Afrike.  

To je začarana zemlja, koja je jednom davno bila grčka kolonija, rimska provincija, arapski emirat i normansko kraljevstvo. Na mestu gde strme litice planina tonu u more, nalazi se najatraktivniji vulkan na svetu, Etna, visok 3.340 metara sa oko 400 ugašenih i nekolicinom aktivnih kratera.  

Turisti koji letuju na Siciliji ne propuštaju priliku da posete Palermo, grad pun kontrasta, sa prelepim trgovima i katedralom, ali čiji siromašni kvartovi očigledno pokazuju naličje života ovog grada. Može se obići i Monreale, mesto iznad Palerma, koje je vekovima bilo sedište sicilijanskih kardinala u kome se nalazi istoimeni manastir koji je čuven po izuzetno očuvanim vizantijskim mozaicima, među kojima je i velelepni Hrist Pantokrator. Gostoljubivi domaćini će Vam ponuditi tipične proizvode, kao što su vino di mandorla - vino od badema i med iz ovog kraja. Nemojte propustiti priliku da probate i čuveni sicilijanski desert toronćini, čokoladne bombone sa bademom.