logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5857

Samos

Samos je popularno ostrvo za letovanje koje se nalazi na samom istoku Egejskog mora. Samos od ostalih grčkih ostrva izdvajaju očaravajuće plaže i izuzetno bujna vegetacija. Glavni grad je Vahti - ali svakako tu su i izuzetno razvijena letovališta Kokkari, Pythagorion, Karlovassi, Heraion, Agios Konstantinos, Potokaki. Površina ostrva je 477.395 km², dužina 43 km i širina 13 km. Klima je tipična mediteranska, sa blagim, kišnim zimama i toplim, suvim letima. Ostrvo bujne vegetacije, beskrajnih vinograda i dva planinska masiva sa stazama za hiking. Mesto je rođenja oca matematike Pitagore, boginje braka i žena Here i dom je najvećem hramu u Grčkoj (prema Herodotu) posvećenom upravo njoj.

Glavni grad ostrva je Samos (Vathy), smešten u severoistočnom delu. Aerodrom je udaljen 12 km od glavnog grada, a od mesta Pythagorio 3 km. Glavna luka je u gradu Samos, te u gradovima Karlovassi i Pythagorio. Trajekti iz Pireja i Kiklada uglavnom pristaju u lukama Samos i Karlovassi. Ostrvo je povezano i brodovima koji dnevno isplovljavaju do obale Turske.
Poznata letovališta su: Kokkari, Pythagorion, Karlovassi, Heraion.. Neke od poznatih plaža su: Tsadamos, u blizini mesta Kokkari, jedina je zvanična nudistička plaža na ostrvu; Lemonakia – peščano šljunkovita plaža u blizini mesta Kokkari; Chryssi Ammos (‚‚zlatni pesak‚‚)- 300 m duga peščana plaža; Psili Ammos– duga peščana plaža između mesta Klima i Mykali, gde se prema pričama meštana, u zoru mogu čuti petlovi sa turske obale; Gagou plaža – prelepa , šljunkovita plaža duga 300 m u oblasti glavnog grada; Mykali – manja, mirnija, šljunkovita plaža udaljena 8 km od Samosa; Kokkari – šljunkovita plaža 10 km severozapadno od Samosa, organizovana je (ležaljke i suncobrani, bar); Potokaki – duga, šljunkovita plaža, nagrađena plavom zastavicom. Udaljena je 14 km zapadno od Samosa i 3 km od mesta Pythagorio. Organizovana plaža, vrlo je popularna tokom letnjih meseci. Do nje se lako stiže autom ili javnim autobusom koji redovno saobraća iz centra grada; Heraion – mesto nazvano po Herinom hramu, leži 17 km jugozapadno od Samosa. Istoimena plaža je zaštićena od vetrova zbog blizine zaliva Pythagorio.