logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5857

Mikonos

Mikonos se nalazi u centralnom delu Egejskog mora, u grupi ostrva Kiklada, i jedno je od najlepših i najposećenijih grčkih ostrva. Dobio je ime po Mikonosu, sinu heroja Aniosa. Ostrvo privlači pažnju turista, zahvaljujući velikoj raznolikosti ponude. Čisto bele kuće i crkve, sa svojim crvenim i plavim kupolama i krovovima reflektuju svetlost koja se svuda širi, i zbog toga se Mikonos naziva i "Belo ostrvo". More je u svakom trenutku različito prošarano, a sunce obasjava ostrvo 300 dana godišnje. Tokom toplih letnjih dana, duva severo-istočni vetar poznat po imenu Meltemi, koji ne dozvoljava nepodnošljivu vrućinu.


Glavni grad ostrva je Mykonos (Chora). Nalazi se na zapadnoj strani ostrva i izdvaja se svojom lepotom i očuvanim starim gradjevinama. Uprkos razvoju turizma sačuvao je svoj kikladski šarm sa svojim čistim morem i peščanim plažama.Jedno od najvažnijih obeležja grada je crkva Device Marije Paraportijani. To je izuzetna vizantijska gradjevina koja se sastoji od pet crkava od kojih su četiri na gornjem nivou, a jedna na donjem koja je i najstarija.

Za noćne ptice Mikonos je nezaobilazan, globalno poznat po živom noćnom životu, svetskim zvezdama i dostojanstvenicima kojima je ovo ostrvo top destinacija za kupovinu, sunčanje i zabavu. Blještavo, zlatno i dragim kamenjem ukrašeno prstenje, minđuše, narukvice i ogrlice koje sjaje u izlozima zlatara sa Mikonosa začaraće i najprofinjenije kupce.