logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5857

Bansko

     Bansko - Zima 2021 / 2022

U jugozapadnom delu Bugarske, na obroncima planine Pirin nalazi se najpopularniji ski centar ove zemlje - Bansko. Njegova popularnost je naglo skočila u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući modernizaciji skijališta i infrastrukture. Ubrzani turistički razvoj privukao je turiste iz celog sveta. Za zimovanje u Banskom najčešće se odlučuju turisti iz Rusije, Turske, Grčke, Rumunije, Velike Britanije, i naravno, Bugarske. Ski centar Bansko proglašen je 2013. godine za najbolji skijaški centar na svetu u pogledu odnosa cene i kvaliteta. Ono što čini specifičnost ovog ski centra jeste poseban spoj modernog skijališta i tradicionalnog bugarskog gradića. Taj poseban duh srednjovekovne Bugarske i modernog zimskog rizorta čine Bansko najpopularnijim mestom za zimovanje u Bugarskoj, pa nije čudo da su ovde velike gužve, posebno tokom februara u vreme mnogobrojnih nacionalnih praznika i đačkih raspusta u regionu. Za zimovanje u Banskom nije teško naći pogodan termin, pošto ovde sezona traje najduže. Od 15. decembra do 15. maja ljubitelji snega i zimskih sportova mogu uživati u alpskom skijanju, snoubordingu, nordijskom skijanju, sankanju, klizanju, pa i manje poznatim atrakcijama kao što je noćna šetnja sa bakljama. Nakon dana provedenog na ski stazama Banskog, turisti se mogu prepustiti izuzetno živom noćnom životu ovog gradića. Takozvani apres ski se uglavnom odvija u tradicionalnim lokalnim tavernama Bugarske, poznatijim kao mehane. U njima se služe lokalni specijaliteti kao što su kapama i banski starec. Ukusi tradicionalne bugarske kuhinje, gostoprimstvo domaćina i muzika lokalnih svirača čine zanimljivu dopunu dnevnim aktivnostima na snegu. Širom Banskog nalazi se oko stotinjak ovakvih mehana. Ljubitelji klabinga i diskoteka takođe mogu pronaći mnoštvo interesantnih sadržaja. Uz nekoliko diskoteka i klubova, pabovi i barovi daju noćnom životu nijansu modernog, koja može zadovoljiti različite ukuse ljudi koji u Banskom provode svoje zimovanje.  

Osim skijanja i noćnog života, Bansko ima i bogatu istoriju, koja se diskretno otkriva posetiocu tokom njegovog obilaska. Ovaj srednjovekovni gradić, mami turiste da prošetaju njegovim uličicama. Šetnjom kroz glavnu ulicu Pirin stiže se do crkve Svete Trojice, koja je poznata po bogatoj ornamentici. Podignuta 1835. godine, ova nenametljiva crkvica simbol je grada. Na njenom tornju često se mogu primetiti rode koje se tu gnezde. U blizini crkve nalazi se muzej Neofita Rilskog, banskog monaha, čuvenog po prevodu Biblije i ulozi u prosvećivanju bugarskog naroda. Interesantno je posetiti i kuću Veljanovih, bogate porodice koja je živela u Banskom tokom 18 veka. Kuća i nameštaj su perfektno sačuvani, tako da se posetiocu za tren otkriva duh prošlog vremena kao i zanimljiva istorija ove porodice. Zaljubljenici prirode mogu uživati u poseti nacionalnom parku Pirin koji je pod zaštitom UNESCO-a. Sa svojim mnogobrojnim jezerima, bogatom florom i faunom, on posetiocima nudi nezaboravne vidike i živopisnu prirodu. Za one koji vole da zimovanje u Banskom dopune čarima termalnih voda, na 6 kilometara udaljenosti nalazi se Dobrinište sa svojih 17 mineralnih izvora. Osim ovog balneološkog odmarališta, postoji još jedno popularno spa mesto u blizini Banskog - selo Banja. Ono raspolaže sa nekoliko termalnih izvora, hotelima sa spa ponudom, otvorenim bazenom i velnes centrima.

Za sve dodatne informacije, kao i ponudu hotelskog smeštaja, zainteresovani mogu posetiti veb stranice agencije Supernova Travel. Osim aktuelnih ponuda, ovde se svi oni  koji žele da osete draži zimovanja u Banskom mogu na vreme informisati o dodatnim pogodnostima, kao što su first i last minute ponude, specijalne ponude i trenutne akcije.


Nadmorska visina: 1100m - 2500m 

Skipass Bansko: 70km staza

Oni koji se odluče da svoje zimovanje provedu u Banskom imaju na raspolaganju oko 70 kilometara ski staza, 25 kilometara dužine žičara, gondolu osmosed, kao i veliki broj ostalih vrsta žičara. Sam grad nalazi se na nadmorskoj visini od 925 metara, a dva glavna skijališta - Chalin Valog i Shiligarnika - smeštena su na nadmorskim visinama od 1600 i 2500 metara. Od gradića pa do prvog skijališta može se stići žičarom za dvadesetak minuta. Većina skijaških staza Banskog nalazi se na severnoj strani planine Pirin. Najčuvenija je ski staza Tomba, crne kategorije sa dužinom od preko 2,5 km, a nezaboravan događaj predstavlja neprekidan spust u dužini od 16 km od vrha Todorka do početne stanice gondole.

Osim staza sa alpsko skijanje, ovde postoje i staze za snoubording, kao i nordijsko skijanje. Postoji i osvetljena staza za noćno skijanje dužne 7 kilometara. Bansko je veoma atraktivan za porodice sa decom, jer nudi posebne staze i škole za mališane, koji ovde stiču svoje prve skijaške veštine. Za ljubitelje aktivnog odmora i ekstremnih sportova, Bansko nudi iskusnim snouborderima adrenalinsku zabavu u vidu jednog od boljih planinskih zabavnih parkova na Balkanu.


MAPA MESTA    
                                       MAPA SKIJALIŠTA 
SNOW REPORT 
                                       WEB CAM  
 

KAKO DO SKI CENTRA:

Itinerer:  Beograd (0 km) – Niš (225 km) – Pirot (300 km) – Granica (330 km) – Sofija (385 km) – Blagoevgrad (475 km) – Simitli (490 km) – Bansko (530 km)


- Vožnja kroz Srbiju

Vožnja auto putem E-75, na relaciji Beograd - Niš (235 km). Nakon naplatne rampe kod motela "Nais", vožnja auto putem/obilaznica oko Niša (pratite tablu: PIROT-SOFIJA), a zatim I novim auto putem E-80 u pravcu Pirota I Dimitrovgrada. Nakon naplatne rampe kod Dimitrovgrada, sledi još par kilometara vožnje do samog graničnog prelaza Gradina – Kalotina.

!!! VAŽNA NAPOMENA: Na deonici novog autoputa od Niša do srpsko-bugarske granice postoji više parking odmarališta i samo dve benzinske stanice ("Eko" pumpa pre isključenja Niš-istok i "OMV" pumpa pre samog graničnog prelaza).

Srpsko-bugarska granica / granični prelaz Gradina - Kalotina.
Na graničnom prelazu morate imati važeću saobraćajnu dozvolu (zeleni karton nije potreban za Bugarsku) i važeće pasoše.

!!! VAŽNA NAPOMENA za pasoš:
Državljani Srbije mogu nesmetano ući u zemlje "Šengena" i Evropske unije samo ako mu je do isteka pasoša ostalo minimalno tri meseca (90 dana), ali ne od datuma polaska, već od datuma planiranog povratka u našu zemlju.

- Vožnja kroz Bugarsku

Po ulasku u Bugarsku, nakon obavljanja graničnih i carinskih formalnosti, OBAVEZNO kupite elektronsku vinjetu (e-vinjetu) na kiosku sa jasno istaknutom tablom, sa leve strane puta, odmah nakon granice.

!!! VAŽNA NAPOMENA za e-vinjetu: Ukoliko koristite aranžman od 7 noćenja, zvanično ćete boraviti u Bugarskoj 8 dana, te vam vinjeta od 7 dana neće važiti poslednjeg dana. Naša preporuka je da kupite mesečnu vinjetu ili nešto jeftiniju kombinaciju 7-dnevne i vikend vinjete).

Cene e-vinjete za put kroz Bugarsku iznose:
   - važnost tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59) - 10 leva (5 €)
   - važnost 7 dana - 15 leva (8 €)
   - važnost mesec dana - 30 leva (16 €)
   - važnost 3 meseca - 54 leva (28 €)
   - važnost 12 meseci - 97 leva (50 €)

Kazna za vožnju bez vinjete na teritoriji Bugarske iznosi 300 leva (155 €).

Takođe, kada uđete na teritoriju Bugarske, pomerite časovnik jedan sat unapred (+1) u odnosu na naaše vreme.

Nakon ulaska u Bugarsku sledi kraća vožnja dobrim magistralnim putem, a kod mesta Dragoman trenutno su aktuelni radovi na izgradnji auto puta u dužini od 10-tak kilometara, te se saobraćaj odvija nešto sporije. Nastavak puta do Sofije odvija se nesmetano, odličnim magistralnim putem. Posle hipermarketa METRO, na velikoj petlji (kružni tok), na ulazu u Sofiju skrenite desno, (pratite tablu Pernik i Kulata) i uključujete se na autoput. Vožnja autoputem u dužini od 90 km do Blagoevgrada.

!!! PREPORUKA: Kako je gorivo (benzin, dizel I LPG) u Bugarskoj znatno jeftinije nego u Srbiji, više benzinskih pumpi se nalazi na deonici magistralnog puta od granice do Sofije, a na samom autoputu, posle isključenja za Pernik, nalazi se SHELL benzinska pumpa i McDonalds restoran, gde vam savetujemo da napravite pauzu i osvežite se.

!!! PREPORUKA: Pre Blagoevgrada SAVETUJEMO vam da se isključite sa auto-puta i obiđete veličanstveni Rilski manastir pod zaštitom UNESCO-a (30 km – OPREZ uzan i krivudav put).

2019. godine je pušten deo autoputa/obilaznica oko Blagoevgrada ka Simitliju, tako da je put ka Banskom sada još brži i bezbedniji. Nekoliko kilometara posle Blagoevgrada, isključite se sa novog auto puta nakon dva kružna toka (pratite tablu Kulata i Sandanski) i nakon 10-ak km vožnje dobrim magistralnim putem (posle mesta Simitli), isključite se desno (tabla BANSKO I RAZLOG) ka 40 km udaljenom mestu Bansko.

- Dolazak u Bansko

Na ulazu u Bansko, doćićete do dela puta koji ide u dva kraka, pravo i levo. Ako nastavite putem pravo, vozite u pravcu hotela Famil, Guiness, Belvedere, St George Ski & Holiday i drugih.
Ako se odvojite levim putem nailazite na semafor gde su smešteni hoteli Lucky Bansko i Grand Hotel Bansko. Od semafora desno, ulica vodi ka starom i novom centru grada.
Na raskrsnici i duž ulica grada lepo su obeleženi svi hoteli, a ukoliko imate problema slobodno kontaktirajte našeg predstavnika (kontakt tel. nalazi se u vaučeru).
Prvog dana, po dolasku, većina soba i apartmana slobodna je od 14 h (lokalno vreme), a poslednjeg dana sobe se napuštaju do 12 h (lokalno vreme).
U pojedinim situacijama, moguć je i kasniji ulaz u smeštajne hotelske jedinice, te vas molimo za strpljenje i razumevanje.

- OBAVEZNA DOKUMENTA: PASOŠ, MEĐUNARODNA VOZAČKA DOZVOLA, (ZELENI KARTON OD 01.01.2012. VIŠE NIJE POTREBAN);
- NEMOJTE ZABORAVITI VAUČER ZA HOTEL (dobijate u agenciji nakon isplate celokupnog aranžmana);
- VREMENSKA ZONA: +1 u odnosu na naše vreme;
- NOVAC MENJAJTE ISKLUČIVO U BANCI ILI MENJAČNICAMA “CROWN” 1 € ≈ 1,93 lev.

Prijatan odmor i srećan put!

AUTOBUSKI PREVOZ ZA BANSKO

Aranžman je rađen na bazi od minimum 40 putnika.
Autobuski prevoz na relaciji Beograd - Bansko - Beograd visokopodnim autobusima turističke klase (audio, video, klima);


NAPOMENE ZA PREVOZ - cene izražene u EUR:
Prtljag: Putnici u prtljažnik mogu uneti maksimum 2 torbe srednje veličine po putniku. Ova napomena je stavljena kako bismo izbegli neprijatne situacije koje se dešavaju kada pojedini putnici ponesu previše prtljaga i time ograničavaju komfor ostalih putnika u autobusu.
Maske: U skladu sa epidemiološkim merama, svi putnici su u obavezi da nose maske.
Sedište u autobusu: Ukoliko stranke žele da sede na tačno određenom sedištu u autobusu, doplata je 1.000 din po sedistu. Prilikom rezervacije prevoza obavezno je naglasiti da li stranke žele određeno sedište u autobusu.

PROGRAM PUTOVANJA:
Prvi dan: Polazak je DAN RANIJE U ODNOSU NA TERMIN IZ TABELE CENOVNIKA u 21:00 h, iz Beograda sa unapred dogovorenog mesta, a iz Niša sa parkinga kod hipermarketa “DIS”. Dolazak u hotel ili apartman u prepodnevnim časovima. Ulazak u sobe posle 14:00h po lokalnom vremenu.
Drugi dan - poslednji dan: Boravak na bazi uplaćenih usluga.
Poslednji dan: Doručak za goste koji imaju uplaćenu uslugu BB, HB ili AI, napuštanje hotela ili apartmana do 11:00 h. Polazak za Srbiju autobusom u poslepodnevnim časovima po lokalnom vremenu (o tačnom vremenu polaska za Srbiju putnici će biti obavešteni od strane vodiča ili predstavnika). Dolazak u kasnim večernjim satima.
***U pojedinim smenama moguće je da će polazak biti pomeren ranije/kasnije kako bi se izbeglo putovanje tokom praznika i proslava.