logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5857

Destinacija > Austrija > Kaprun - Zell am See

Kaprun - Zell am See

 

U svetu alpskog skijanja Austrija zauzima posebno mesto. Austrijska skijališta su pojam kvaliteta, počevši od usluge pa do samih skijališta i pratećih sadržaja. Austrija ima oko 400 ski-centara i u njima je sve savršeno organizovano i sve funkcioniše.

Kaprun - Zell am See spada u jedan od najlepših skijaških regiona u Austriji i pripada pokrajni Salcburg. Sam Kaprun nalazi se na 786 metara nadmorske visine, odmah ispod vrha Kircštajnhorna, visokog 3.029 metara. Ispod samog vrha pruža se istoimeno Glečersko skijalište - Kitzsteinhorn, zanimljivo i vrlo popularno skijaško odredište, pogotovo u proljeće i leto. Pored Kitzsteinhorna, tu su i bliža skijališta iznad Zell am See‑a (skijalište Schmittenhohe) i Kapruna (skijalište Maiskogel). Sva ova skijališta do sada su  zajedno imali 132km staza


   

                              www.kitzsteinhorn.at      www.schmitten.at     www.saalbach.com

Od sezone 2019/2020 izgradnjom ZellamseeXspress - sekcija 1 gondole skijalištu Zell am See je povezano sa susednim skijalištem Saalbach (Zalbah).

Naime, za sezonu 2019/2020 u oba skijališta, Kaprun i Zell am See izgrađene su nove gondolske žičare koje će znatno unaprediti efikasnost skijanja, komfor skijašam a koje su omogućile i povezivanjem sa skijalištem Saalbach. Sada če biti dostupno preko 400 km uređenih skijaških staza sa samo jednom SKI ALPIN skijaškom kartom, ovo je budućnost skijanja u austrijskoj regiji Zell am See, Kaprun i Saalbach.

Do decembra 2019. godine, završavaju se dva velika projekta koji će to i omogućiti: 3K K-onnection gondola u Kaprunu i ZellamseeXspress - sekcija 1 gondola u skijalištu Zell am See (nova dolina, nova sreća).


MAPA SKIJALIŠTA        WEB CAM

SNOW REPORT              GLEČER KITZSTEINHORN                         

 Kaprun

Uz pomoć nove gondolske 3K K-onnection žičare povezuje se centar grada Kaprun preko prošle godine izgrađene gondole MK-Maiskogelbahn sa glečerskim delom skijališta. Ova konekcija će po prvi put omogućiti ski-in / ski-out direktno iz Kapruna do glečera.Tako će od 30. novembra 2019. biti moguće da se do vrha na Kitzsteinhornu (3.026 metara/nv) stigne sa nizom od šest žičara direktno od centra Kapruna (768 metara/nv) preko Langwieda i Maiskogela. Dvanaest kilometara duga panoramska tura ne samo da će biti najduža kontinuirana vožnja žičarama, već će skijaši udobno savladati najveću visinsku razliku u istočnim Alpama od 2.261 metara.

MK Maiskogelbahn je gonola izgrađena prošle godine, i od decembra 2018. godine povezuje centar grada Kapruna (768 m/nv) u dva dela, preko međustanice Mittelstation Stanger (1137 m/nv), sa 1570 m visokim Maiskogelom. Ova gondolska žičara sa kabinama za 10 putnika uz samo 12 minuta vožnje, kapacitetom od 2.800 osoba na sat, izvlači do Maiskogela.3K K-onnection gondola će biti završena do 30. novembra 2019. godine od Maiskogela 1570 m/nv prevoziće skijaše do Langwieda (1976 m/nv) u podnožju glečera Kitzsteinhorn (3203 m/nv).

Zell am See

Skijalište Zell am See, počevši od decembra 2019, će biti skijaški spojeno sa Saalbachom, odnosno skijaškom regijom "Ski Circus".Sa završetkom "sekcije 1" gondole ZellamseeXspress, od Schmittenhohe se na skijama može lako doći do mesta Viehhofen, a odatle ski busom za nekoliko minuta do Saalbacha, odnosno regije Skicircus (Saalbach-Hinterglemm, Leogang, Fieberbrunn)."Sekcija 1" gondole ZellamseeXspress imaće kabine koje mogu da prime 10 putnika, kapaciteta 2.800 osoba na sat (kao i već izgrađena sekcija II u nastavku). Imaće 25 kabina, dužina trase je 535 m a vreme vožnje 2,7 minuta.
 Obuhvat nove ALPIN SKI regije Kaprun - Zell am See - Salbach


U cenu ski pasa uključen je i prevoz ski‑busom koji dolazi svakih 20 ili 30 minuta od 08:30 do 17:00 h, na relaciji Viehhofen - Lengau i zaustavlja se na svakoj autobuskoj stanici duž doline u Saalbachu

Za redovne usluge javnog prevoza, uz naknadu možete koristiti POST BUS broj 680. na relaciji Hinterglemm - Saalbach - Maishofen - Zell am See i obratno.

Za sve one koji radije voze svoja vozila, parkinga pored polaznih stanica žičara ima sasvim dovoljno.

Karakteristike ski centara za koje važi nova skipass ALPIN karta:  SKI ALPIN skipas karta


Paralelno sa povezivanjem žičarama koje približava tri velika skijališta u regionu, radi se i na novoj skipass karti SKI ALPIN, koja kombinuje sve prednosti jedne karte za tri sekijališta, i koja će sada pokrivati ukupno 408 kilometara staza i 119 liftova.

Nova karta će biti dostupna sa početkom ski sezone 2019/2020. Pored toga, 365 CLASSIC Alpin kartica i 365 ACTION Alpin kartica nude atraktivne celogodišnje tarife za planinare, brdske bicikliste, paraglajdere... Već su poznate i cene...


Mapa obuhvata ALPIN CARD skipass karte:


Kako do Kapruna i Zell am Seea…
Do Kapruna i Zell am See‑a se putuje preko Ljubljane, potom kroz tunel Karavanke, a zatim preko Villach‑a i Bischofshofena, poznatog po jednoj od četiri ski skakaonice sa novogodišnje turneje, izlazi na magistralni put i ide dalje prema Zell am See-u. Onima kojima je zgodno da na put krenu u pravcu Graza, mogu preko Bruck am Mura da izbegnu putarinu i preko Schladminga i Bischofshofena stići u Kaprun.